Hlavní obsah

Britové šílí z covidových pasů ve Francii

Paříž/Londýn

Totální chaos zažívají tisíce Britů, kteří jsou na dovolené ve Francii, píše server deníku The Daily Mail. Od pondělí totiž ve Francii vstupuje v platnost nový covidový zákon, který zavádí zdravotní pasy nezbytné pro vstup do kaváren, restaurací, na hromadné akce, do veřejné dopravy či památek. Mnohým se ale nedařilo do aplikace nahrát své potvrzení o očkování a nikdo neví, co s těmi, kdo nemají smartphony.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve francouzských restauracích od pondělí kontrolují zdravotní pasyVideo: Reuters

 
Článek

Potvrzení o ukončeném očkování ve formě QR kódu se musí nahrát do francouzské aplikace pro chytré telefony. Minulý týden ale aplikace kolabovala a britské QR kódy se nedařilo nahrát. Francouzské úřady tvrdí, že by to vše ale mělo od pondělí fungovat hladce.

Problém ovšem nastal pro ty, kteří smartphony nemají, což je asi dvacet procent Britů. Francouzské ministerstvo zahraničí totiž nebylo schopno sdělit, jak právě pro ně bude systém fungovat a zda se bude uznávat papírová forma potvrzení, kterou se dosud lidé prokazovali před vstupem do Francie.

PŘEHLEDNĚ: Ve kterých zemích je očkování povinné

Koronavirus

Restaurace a kavárny v zemi galského kohouta se obávají, že pokud by striktně dodržovaly nařízení a kontrolovaly telefony Britů, přijdou o klienty, které tolik potřebují po dlouhých týdnech lockdownu. Tisíce restaurací proto v neděli večer uvedly, že nařízení prostě budou ignorovat. Průzkum francouzského odborného časopisu L'echommerces zjistil, že to plánuje 40 procent majitelů barů a restaurací.

Šedesátiletý Jean-Jacques Samoy, který vlastní kavárnu La Java Cafe ve městě St. Malo, vzdoruje a prohlásil: „Na speciální účet jsem vložil 45 tisíc eur, abych zaplatil pokuty, a zabalil jsem si kufr pro případ, že bych šel do vězení.“ Britské návštěvníky ale kontrolovat nebude. „Britové jsou vždy vítáni, ale nebudu po vás požadovat očkovací pasy. Není naší povinností hrát roli zdravotní policie. Je to úplně šílené,“ dodal.

Francie v červenci: Na JIP dvanáctkrát více neočkovaných než s vakcínou

Koronavirus

Sám Samoy je zcela očkován, ale rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona ho štve. „Používal pandemii jako záminku k tomu, aby se k Francouzům choval jako k dětem. Je to, jako bychom již neměli zdravý rozum ani inteligenci.“

Pokuty pro zákazníky, kteří se odmítnou prokázat covidovým pasem, začínají na částce 135 eur (3500 korun), přičemž za opakované přestupky se zvyšují až na 3750 eur (95 500 korun), nebo dokonce na šest měsíců vězení. Stejný trest platí pro ty, kdo používají padělky nebo certifikáty patřící někomu jinému.

Ve Francii demonstrovalo 200 000 lidí proti zavádění covidpasů

Evropa

Pokud firmy nezkontrolují tyto průkazy, mohou dostat pokutu ve výši 1500 eur (38 500 korun) nebo dočasný příkaz k uzavření podniku. U třetího přestupku se to zvyšuje na pokuty devět tisíc eur (230 tisíc korun) a rok vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám