Hlavní obsah

Británie má nejsmrtonosnější epidemii v Evropě, eviduje přes 14 tisíc obětí

V britských nemocnicích zemřelo během 24 hodin dalších 847 lidí nakažených koronavirem. Celkem si nákaza ve Velké Británii vyžádala již 14 576 lidských životů. Virus SARS-CoV-2 se prokázal u více než 108 tisíc lidí. Nynější statistiky potvrzují slova předního britského experta na veřejné zdraví Anthonyho Costella, že je nákaza ve Spojeném království nejvíce smrtící ze všech evropských zemí.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Zdravotník během přestávky.

Článek

Ředitel institutu pro globální zdraví při londýnské univerzitě UCL Anthony Costello řekl, že první vlna krize by zde mohla přinést 40 tisíc mrtvých, a zmiňoval „systémová pochybení“ v postupu vlády.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle něj je „krutá realita“ taková, že „byli ve více ohledech příliš pomalí“. „Ale při druhé vlně můžeme zajistit, že příliš pomalí nebudeme,“ uvedl univerzitní profesor, který v minulosti vedl jednu ze sekcí Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle Costella je třeba určit, která „systémová pochybení“ způsobila, že mají „pravděpodobně nejvyšší míru úmrtí v Evropě“.

Zapouzdřené Česko: Srovnání otevírání obchodů a služeb se zahraničím

Koronavirus

Britská vláda v posledních týdnech čelí kritice v souvislosti s řadou aspektů boje proti koronaviru. Nejdříve zaznívaly výhrady kvůli pozdějšímu zavedení plošných omezení, poté se velkým tématem stal i nedostatek ochranných pomůcek ve zdravotnictví a relativně pomalé testování. Jeden z hlavních vládních expertů Patrick Vallance tento týden připustil, že stopování nákazy po prvotní fázi epidemie nezrychlovalo „tak, jak zrychlovat mělo“.

Nejpostiženější skupina v ČR? Zdravotníci. Tvoří 10 procent nakažených koronavirem

Domácí

Ministr zdravotnictví Matt Hancock tvrdí, že křivku znázorňující průběh epidemie už se podařilo „dostat pod kontrolu“. Nyní prý vláda usiluje o to, aby bylo možné provádět testy u všech lidí s příznaky covidu-19. „Předpokládám, že se tam budeme schopni dostat relativně brzy, protože zvyšujeme kapacitu,“ uvedl Hancock.

Aktuálně laboratoře v Británii analyzují něco přes 18 tisíc vzorků denně, podle ministra Hancocka jsou ovšem možnosti ještě asi o dvě třetiny vyšší. I tak by ovšem byla výkonnost hluboko pod hranicí 100 tisíc testů, což je mez, které vláda slíbila dosáhnout do začátku května.

Reklama

Výběr článků

Načítám