Hlavní obsah

Nejpostiženější skupina v ČR? Zdravotníci. Tvoří 10 procent nakažených koronavirem

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V České republice se ke 13. dubnu nakazilo koronavirem celkem 584 zdravotníků. Z celkového počtu zhruba 6000 nakažených je to téměř deset procent. Zdravotnický personál je tak nejpostiženější profesní skupinou v zemi. Informovala o tom ve své zprávě Česká lékařská komora (ČLK).

Foto: Jiří Růžička, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Mezi nakaženými zdravotníky bylo 115 lékařů, z nichž se již 20 uzdravilo. Nejvíce nákaza postihla zdravotní sestry. Celkem jich covidem-19 onemocnělo 243, zotavilo se jich 12, dvě v souvislosti s touto infekcí zemřely. Dále se nakazilo 14 laborantů a 192 ostatních zdravotníků.

„Opakovaná ujišťování ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, že zdravotníci jsou údajně dostatečně vybavení potřebnými osobními ochrannými prostředky, se ani dnes nezakládají na pravdě. Většina zdravotníků stále pracuje v naprosto nevyhovujících podmínkách. Důsledkem toho je prudce rostoucí počet nakažených v našich řadách,“ uvádí ve zprávě prezident ČLK Milan Kubek.

ČLK údaje zveřejnila na základě informací získaných prostřednictvím Ústavu státních zdravotnických informací a statistiky ČR od hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Z nich také vyplývá, že žádné jiné profese ve svých řadách tolik infikovaných neregistrují.

Mezi učiteli bylo nakažených 129, mezi řidiči 69, policisté hlásí 57 případů, sociální pracovníci 55, hasiči a záchranáři 48 a vojáci 19. Aktuální informace o počtech nakažených zdravotníků hodlá ČLK zveřejňovat i nadále.

Reklama

Výběr článků

Načítám