Hlavní obsah

Vláda zrychlila uvolňování, velké obchody otevře už v pondělí

Vláda zrychlí naplánované uvolňování restrikcí o 14 dní. Ve čtvrtek to řekl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček. Už v pondělí 27. dubna se otevřou obchody až o ploše 2500 metrů čtverečních, které nejsou v nákupních centrech. Současně se otevřou venkovní prostory zoo nebo například fitness centra. Restaurace by mohly zahrádky otevřít už 11. května, nikoliv až 25. května, jak se původně plánovalo. Týž den se otevřou i kadeřnictví.

Brífink ministra průmyslu a dopravy Karla HavlíčkaVideo: ČTK

 
Článek

„Provozovny do 2500 m2 budou uvolněny od pondělí 27. dubna za předpokladu, že půjde o provozovny s vlastním vchodem, dále autoškoly, posilovny a fitness centra, bohoslužby do 15 osob, knihovny, zoo a botanické a dendrologické zahrady bez vnitřních pavilonů,” prohlásil ministr Havlíček.

Od 11. května by se pak měly otevřít i provozovny v nákupních centrech a dále také restaurace a bufety s výdejním okénkem a zahrádkou, pedikérství, holičství, masáže apod., dále také galerie či exteriéry hradů a zámků.

Od 25. května pak lze podle ministra očekávat plné otevření restaurací a hotelů. Otevřeny budou i vnitřní expozice hradů a zámků. Opět povoleny budou také kulturní akce, ministr ale nespecifikoval maximální počet účastníků, mělo by to podle něj být ovšem více než původně plánovaných 50 osob. Za určitých podmínek se také opět budou moci konat svatební oslavy.

Soud řešil formu, hledáme řešení, jak vyhovět, tvrdí Vojtěch

Koronavirus

Velikonoční apokalypsa se nekonala

„Čekali jsme na vyhodnocení Velikonoc a rozhodli jsme se pro tento scénář,” uvedl Havlíček s tím, že čísla za poslední dny jsou příznivá. Ministr vnitra Jan Hamáček už dříve kritizoval občany za to, že o Velikonocích polevili v dodržování omezení zavedených vládou, jako je nošení roušek. Jeho černý scénář, že lidé budou na svátky vzpomínat na JIP, se nenaplnil.

Virová nálož je nízká, je možný kontrolovaný návrat k normálnímu životu, zní od expertů

Domácí

„Je to vykomunikováno s ministerstvem zdravotnictví i s epidemiology. Budeme velmi důsledně vyžadovat, aby se plnily hygienické podmínky, aby na to třeba dohlížela ostraha obchodních center,“ řekl Havlíček.

Dodal, že rychlost uvolňování opatření je nyní srovnatelná s Německem či Rakouskem.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Evropě

Verdikt soudu neměl vliv

Ve čtvrtek měl mimořádně jednat kabinet o prodloužení nouzového stavu, jednání ale bylo přerušeno kvůli rozhodnutí soudu, který některá opatření ministerstva zdravotnictví zrušil. Jde především o zavření obchodů a opatření související s omezením pohybu.

„Konstatování městského soudu nemělo žádný vliv, toto jsme měli připraveno už několik dní,” řekl ministr k výroku soudu.

Vláda by znovu měla zasednout v osm hodin večer.

Anketa

Vítáte rychlejší uvolňování opatření?
Ano, je to tak akorát.
20,8 %
Ano, ale mohlo by to být i rychlejší.
23,2 %
Ne, spěchá se příliš.
56 %
Celkem hlasovalo 7082 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám