Hlavní obsah

Brazílie je před kolapsem. A co mám dělat, ptá se prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasilia

Brazílie je po Itálii, Španělsku a USA další zemí, která přestává zvládat epidemii koronaviru. Kapacity tamních nemocnic jsou vyčerpané, přitom odborníci předpokládají, že země je teprve na začátku boje. Vrchol epidemie očekávají v červnu nebo dokonce až v červenci. Už nyní denní počty nakažených stoupají až o 20 000 a celkem je jich až bezmála 300 000. Zemřelo 19 000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přeplněné nemocnice v BrazíliiVideo: Reuters

 
Článek

Co do počtu případů se Brazílie během pár dní „vyšvihla“ na třetí nejpostiženější zemi hned po USA a Rusku. Čísla jsou navíc zřejmě výrazně podhodnocena, protože země testuje jen velmi málo.

Situaci podle kritiků nejvíce komplikuje vláda v čele s prezidentem Jairem Bolsonarem, který odmítá ochranná opatření. Tvrdí, že není třeba nic dělat, a tisíce mrtvých komentoval slovy: „Je mi to líto, ale co chcete, abych udělal?“

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Pacient ve speciální ventilační kapsuli v brazilském Manausu

Argumentuje tím, že jakákoliv opatření ničí ekonomiku země, a volá spíše po jejich rušení. Ministra zdravotnictví Luize Henriqueho Mandettu z čela resortu odvolal kvůli jeho přístupu k boji s koronavirem. Mandetta opakovaně vyzýval k omezení pohybu na veřejnosti či dodržování bezpečné vzdálenosti, Bolsonaro jej kvůli tomu obviňoval z hysterie a zbytečného přehánění.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Brazilský prezident Jair Bolsonaro s rouškou, jejíž používání dlouho odmítal. Chtěl dokázat, že se není čeho bát.

Jeho nástupce Nelson Teich už také rezignoval, protože se s prezidentem neshodl na řešení krize. Varoval především před antimalarikem hydroxychloronin, na nějž Bolsonaro sází, jehož účinek ale není klinicky ověřen.

Beru preventivně hydroxychlorochin, řekl Trump

Amerika

Osvětu dělají starostové

Opatření zavádějí jednotlivé regiony a také firmy, které omezily činnost. Osvětu dělají starostové či místní představitelé. Zavírají školy, parky a veřejná místa a omezuje se doprava. Úřady bojují například i s fake news typu, že je možné se nakazit jen od cizinců. Restrikce nemají u lidí velkou podporu, velká část jich stojí na straně prezidenta.

Virus se nejrychleji šíří ve favelách, místní obdobě slumů, a také mezi indiány v amazonských pralesích. Ti mají jen omezený přístup ke zdravotní péči a vesměs jsou hospitalizování v nemocnicích ve městě Manuas.

Foto: Bruno Kelly, Reuters

Děti běhají po prknech, která slouží místo cest, ve favele v brazilském Manausu

V ostrém kontrastu s Brazílií se zdá být situace v sousední Argentině, která karanténní opatření zavedla ve druhé polovině března. Dosud je tam 9300 nakažených a 400 mrtvých. Opatření země v dubnu s výjimkou hlavního města uvolnila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prohráváme boj, úpí BrazílieVideo: Reuters

Brazílie ovšem není na kontinentu sama, kdo čelí velkému nárůstu případů. V Peru se počet nakažených přiblížil 100 000. Vážná je situace i v Mexiku a zhoršuje se v Kolumbii. Potíže hlásí i Chile, které ovšem provádí velké množství testů. Má otestováno už 750 000 lidí, což je zhruba stejný počet jako v Brazílii, která má ovšem nepoměrně více obyvatel, a to 210 milionů ve srovnání s 32 miliony Chilanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám