Hlavní obsah

Ještě smutnější pohřeb. Bratry nenechali po smrti otce utěšit matku

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Protikoronavirová opatření tvrdě ovlivňují společenský život v řadě zemí. Velice smutně se o tom přesvědčili dva bratři z britského Milton Keynes, kterým minulý týden zemřel otec. Zaměstnanec pohřebního ústavu nedovolil sedět během smutečního obřadu v blízkosti jejich matky. Pohřební služba se za incident omluvila.

Foto: Profimedia.cz

Paul (vpravo) a Craig Bicknellovi v pořadu Good Morning Britain, kde inofrmovali o svém smutném příběhu.

Článek

Můžete přijet na pohřeb nacpanou hromadnou dopravou, ale nemůžete být během obřadu oporou vlastní matce? Tak se ptají britská média poté, co se na veřejnost dostaly záběry ze smutečního obřadu v Milton Keynes, který proběhl minulý pátek.

Podle britských protikoronavirových opatření se pohřební obřady konat mohou, musí se jich však účastnit maximálně třicet lidí a tito musí být sociálně distancováni.

Craig a Paul Bicknellovi se po smrti svého otce k matce přestěhovali. Právě proto, aby jí mohli být oporou a stýkat se s ní bez ohledu na opatření. To však zaměstnanci pohřebního ústavu nebrali v úvahu a během pohřbu přísně trvali na dodržení rozestupů.

Na nahrávce z obřadu lze vidět smuteční hosty, kteří všichni sedí v náležitých rozestupech. V jedné chvíli si oba bratři vezmou své židle a přitáhnou si je tak, aby byli své matce nablízku. V tu chvíli však zasahuje jeden ze zaměstnanců pohřební služby, přerušuje obřad a oba muže upozorní na to, že musí dodržovat své rozestupy a vrátit se na své původní místo.

Radnice se omluvila

„Můžu sedět v restauraci, můžu sedět v hospodě, můžu žít v jejím domě a můžu do krematoria dojet limuzínou se šesti lidmi,“ uvedl Craig Bicknell. „Chci obejmout mámu na tátově pohřbu a ten vůl přilítne agresivně před všechny a křičí ‚zastavte obřad' a donutí nás se rozdělit,“ vysvětlil Craig, přičemž použil ostřejšího výrazu než vůl.

„Už takhle to byl nejtěžší den našich životů a to, co se stalo, bylo prostě srdcervoucí,“ dodal jeho bratr Paul.

Zákaznici se nelíbila opatření v britském obchodě. Vzteky rozmlátila regály s vínem

Koktejl

Tento týden se radnice Milton Keynes, pod jejíž správu krematorium spadá, omluvila. „Obvykle nezasahujeme, když smuteční hosté potřebují útěchu od jiných členů rodiny, a v tomto případě měl být zvolen mnohem uvážlivější postup,“ uvedla radnice ve svém prohlášení.

Bratři usilují o změnu

„Mrzí mě, že měli takovou zkušenost, není to něco, co bychom normálně vídali,“ uvedla Melanie Hannibalová z Národní asociace ředitelů pohřebních ústavů ve Východní Anglii. Dodala však, že pohřební ústavy jsou nuceny dodržovat nařízení, a někdy se tak ocitají mezi „Skyllou a Charybdou“, tedy musí si vybírat ze dvou zel.

Ulice Londýna zaplnily v sobotu davy lidí. Od pondělí se nebudou moci znovu shlukovat

Evropa

Bratři Bicknellovi se teď snaží prosadit, aby se pravidlo o rozestupech v pohřebních ústavech změnilo. „Víme, že tohle je nový způsob života a že jsou tu nová pravidla, která se musí respektovat. Ale prostě nemůžete jen tak sedět opodál a sledovat, jak se někdo, koho milujete, hroutí,“ uvedl Craig.

Reklama

Výběr článků

Načítám