Hlavní obsah

Brazilský prezident popřel zprávy, že má koronavirus

Washington
Aktualizováno

Brazilský prezident Jair Bolsonaro popřel na Facebooku zprávy, že je nakažen koronavirem. O jeho nákaze informovala televize Fox News a další světová média s odkazem na zprávu jeho syna Eduarda. Ten ale oznámil, že chybu udělala televize a otcův test byl negativní. Informace o nákaze vyvolala pozdvižení, protože Bolsonaro se minulý týden sešel s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v jeho rezidenci Mar-A-Lago na Floridě.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Donald Trump a jeho brazilský protějšek Jair Bolsonaro

Článek

Bolsonaro podstoupil testy poté, co onemocněl jeho tajemník a mluvčí Fabio Wajngarten. Ten byl také členem brazilské delegace, která navštívila Trumpovu floridskou rezidenci.

Když Wajngarten začal mít příznaky nemoci, nechal se ve středu testovat a výsledky byly pozitivní. Vzápětí se nechal testovat Bolsonaro. Televize Fox News s odkazem na zprávu Bolsonarova syna Eduarda uvedla, že první test je pozitivní a že se čeká na výsledek druhého testu.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Brazilský prezident Jair Bolsonaro (první zleva), Donald Trump, poradce pro národní bezpečnost Robert O'Brien a Ivanka Trumpová během večeře v rezidenci Mar-a-Lago

V dalším rozhovoru s Fox News ale Eduardo Bolsonaro řekl, že neměl informaci o pozitivním prvním testu a že mu bylo řečeno, že výsledky byly negativní.

U víkendové večeře seděla u stolu s Bolsonarem také Trumpova dcera Ivanka a její manžel Jared Kushner. S nakaženým Wajngartenem přišel do styku navíc i viceprezident Mike Pence.

Ačkoliv se snažil Bílý dům setkání bagatelizovat, brazilská televize zveřejnila videozáběry, na nichž je vidět tajemník v Trumpově bezprostřední blízkosti. Wajngarten také na sociální síť Instagram umístil fotografii, na níž je po boku Trumpa i Pence.

Reklama

Výběr článků

Načítám