Hlavní obsah

Bílý dům se až moc spoléhá na nepřesné rychlotesty, tvrdí experti

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na tom, že se americký prezident Donald Trump nakazil koronavirem, má svůj podíl i chybné testování v Bílém domě, míní někteří experti. Podle nich prezidentská kancelář příliš sází na ne zrovna spolehlivé rychlotesty. Trump má za sebou druhou noc ve vojenské nemocnici Waltera Reeda. Jeho stav se podle lékařů zlepšil a mohl by prý být brzy propuštěn do domácího ošetřování.

Foto: White House, Reuters

Americký prezident ve své dočasné pracovně ve vojenské nemocnici Waltera Reeda

Článek

„Oni se až moc spoléhají na rychlotesty. Přitom víme, že tento způsob je značně nepřesný,“ řekl agentuře AFP ředitel Federace amerických vědců Ali Nouri.

Tzv. Rapid test je sice rychlý, ale jen orientační. Nouri uvádí, že první den infekce je v podstatě nulová šance, že odhalí přítomnost viru. Ještě pátý den nákazy je podle něj pravděpodobnost, že ve třetině případů bude výsledek nepřesný.

„Přílišná závislost na rychlotestu vytvořila v Bílém domě falešný pocit bezpečnosti a pocit, že je situace pod kontrolou,“ souhlasil profesor infekčních chorob z Vanderbiltovy univerzity William Schaffner.

Rychlotest někdy také označovaný jako „rapid test” je rychlé vyšetření protilátek z krve na bázi imunochemické reakce. Tento test prozradí, jestli pacient nákazu nyní prodělává, nebo ji už prodělal. Nezjistí ale žádné detaily o infekčnosti nakaženého.

Trump nemá horečku, ale koronavirus ještě neporazil

Amerika

Častěji využívanou metodou je PCR. Vzorek se při ní odebírá výtěrem z nosohltanu a krku. Právě z horních dýchacích cest se vir může kapénkami šířit na ostatní jedince.

Trump dlouhodobě koronavirus zlehčuje a s rouškou je vidět jen zřídka. V letním rozhovoru pro televizní stanici Fox uvedl: „Roušku nosím vždy, pokud jsem ve skupině lidí, kde se nedodržují rozestupy. Jsem prezident, takže lidé, kteří se mnou přijdou do užšího kontaktu, se musí nechat otestovat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám