Hlavní obsah

Bič na koronavirus? Oxfordská vakcína se už testuje ve velkém

Novinky,
Londýn

Jen jediná z více než 140 vakcín vyvíjených oxfordským Jennerovým institutem ChAdOx1 nCoV-19 už je ve třetí fázi klinických testů, kdy se zkoumá její účinnost proti skupině lidí, kteří dostávají placebo. Klinické testy probíhají ve Velké Británii a 20. června začaly u dobrovolníků v Brazílii.

Foto: Sean Elias, Reuters

Britská vakcína proti koronaviru ChAdOx1 nCoV-19

Článek

Souhlas s testy udělil vakcíně 2. června brazilský zdravotnický úřad ANVISA. Celkem se klinických testů zorganizovaných ve spolupráci s Federální univerzitou v Sao Paulu zúčastní 5000 dobrovolníků z celé země. Očkuje se v Sao Paulu, Riu de Janiero a pak se bude ještě látka podávat na jednom místě na severovýchodě země.

První vakcíny možná nebudou chránit před nákazou, jen před vážným průběhem covidu

Koronavirus

Očkování se provádí ve spolupráci s farmaceutickou firmou AstraZeneca, která s Oxfordskou univerzitou na vývoji vakcíny spolupracuje a v případě, že se potvrdí její účinnost, by ji ve velkém vyráběla. Klinické testy podpořili i velcí brazilští podnikatelé.

Vakcína využívá geneticky upravený adenovirus, který způsobuje běžné nachlazení, ale nemůže se množit a je do něj vnesena informace o proteinu, s jehož pomocí se koronavirus SARS-CoV-2 napojuje na buňky v lidském těle, na jejich receptory ACE2.

Sto let stará vakcína

V třetí fázi klinických zkoušek je ještě jedna látka - sto let stará vakcína používaná při očkování proti tuberkulóze. Univerzita v Melbourne spolu s Murdochovým dětským výzkumným ústavem zjišťují, zda by mohla posilovat imunitní reakci organismu proti různým nákazám včetně nemoci covid-19. Prověřují hypotézu, že kalmetizace mohla povzbudit imunitní reakci organismu

Osm látek je v druhé fázi klinických zkoušek, kdy se na širší skupině několika set lidí prověřuje, zda je látka skutečně bezpečná, ale zjišťuje se však i to, jak dobře chrání a jaké je vhodné dávkování.

Lékaři zkoumají, zda očkování proti TBC pomáhá proti koronaviru

Koronavirus

V druhé fázi je vakcína od bostonské společnosti Moderna, u které se jako u první zahájily zkoušky na lidech. Problémem je, že využívá nové technologie - imunitní reakci mají vyvolat virům podobné částice, které nesou část jejích RNA.

Žádná vakcína využívající této technologie ještě nikdy nebyla schválena k použití a Moderna dosud nevyvinula žádnou vakcínu, která by byla schválena. V druhé fázi klinických zkoušek je i očkovací látka od firmy Inovio Pharmaceuticals, která začala s vývojem jako jedna z prvních, ale ani ona dosud nevyvinula vakcínu, která by byla schválena.

První testy vakcíny na lidech v Seattlu dopadly dobře

Koronavirus

Tři vakcíny z Číny

V druhé fázi jsou i tři čínské vakcíny včetně látky od společnosti CanSino Biologics od Pekingského institutu pro biotechnologii, jenž má blízko k armádě. Ta podle čínského sdělení zatím poskytovala dobré výsledky, data však ještě zveřejněná nejsou. Vakcína je už schválená pro použití v armádě.

Dvě vakcíny má v druhé fázi i čínská společnost Sinopharm, jedna využívá tradiční metodu usmrcených virů, druhá pracuje s genetickou informací viru. V druhé fázi je i BNT162 od německé společnosti BioNTech vyvíjená spolu s Pfizerem. Testuje se v Německu i v USA

Do druhé fáze se dostala i vakcína od Novavaxu NVX CoV2373, který na konci května koupil společnost Praha Vaccines u Kostelce nad Černými Lesy, aby v ní vakcínu vyráběla.

Američané koupili firmu u Kostelce. Měla by chrlit až miliardy vakcín proti koronaviru

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám