Hlavní obsah

Bez souhlasu ne. Izraelský soud zablokoval špiónování pohybu nakažených přes mobily

Izraelský nejvyšší soud zablokoval sledování polohy osob nakažených koronavirem s pomocí lokalizace mobilních telefonů na základě nouzových pravomocí, dokud nebudou schváleny nové zákony, které to umožní. Informoval o tom zpravodajský web BBC.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Izraelci s rouškami v Tel Avivu

Článek

Kontrašpionážní služba Šin Bet v březnu dostala nouzové pravomoci k využívání špionážní technologie, která umožňuje sledovat pohyb mobilů. Nyní soud uvedl, že musí být schválen příslušný zákon, aby bylo možné s tímto sledováním pokračovat po 30. dubnu.

„Volba státu použít preventivní bezpečnostní službu ke sledování těch, kteří mu nepřejí nic špatného, bez jejich souhlasu, způsobuje velké potíže a vhodná alternativa... musí být nalezena,“ uvedl soud.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Soud zároveň rozhodl, že pokud by byl schválen nový zákon o sledování, museli by nakažení novináři mít možnost požádat o výjimku, aby mohli chránit své zdroje.

Rozhodnutí soudu v praxi ukončilo možnost lokalizovat mobily na základě nouzových opatření schválených vládou bez souhlasu parlamentu. Minulý týden parlamentní výbor ukončil podobnou praktiku využívanou policií.

Trump si posvítí na Apple a Google. Kvůli sledování mobilů

Software

Sdružení pro občanské svobody, což je jedna z organizací, jež podala u soudu stížnost, rozhodnutí nejvyšší instance uvítalo. „Izrael nesmí být jedinou demokracií, která využívá svou tajnou službu k sledování svých občanů, a to i za předpokladu, že je to v rámci boje s koronavirem," uvedlo.

Ministr energetiky Juval Steinic naopak uvedl, že ho rozhodnutí soudu znepokojuje, jelikož operace pomohly v boji s šířením nákazy.

Stav 11leté dívky se zlepšil

V noci na úterý v Izraeli zemřeli další čtyři lidé nakažení koronavirem, čímž počet mrtvých stoupl na 208. Nákaza se v zemi celkem potvrdila už u 15 589 lidí, přičemž nejnovější nárůst činil 34, což je další pokles. Ve vážném stavu je 117 lidí, z nichž 94 je napojeno na plicní ventilátory.

Jedenáctiletá dívka, která byla ve vážném stavu kvůli komplikacím spojeným s koronavirem, podle lékařů už virus nevykazuje a její celkový stav se zlepšil. Do několika dní by podle jejího ošetřujícího lékaře mohla být propuštěna domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám