Hlavní obsah

Belgie na české cestě. Hledá způsoby, jak zastavit šíření koronaviru

Novinky, ČTK, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Podobně jako v České republice nabralo na obrátkách šíření koronaviru také v Belgii. Pokud se nepodaří zastavit či snížit šíření viru, vyčerpá země do poloviny listopadu všechna lůžka na JIP. Vláda tak zavedla nová opatření a premiér Alexander De Croo zdůraznil občanům vážnost situace.

Článek

„Je to velmi znepokojující. Koronavirus se šíří čím dál rychleji a tomu musíme zabránit co nejdříve,“ citoval server The Brussels Times De Crooa. Jeho vláda zavedla už od minulého pátku opatření, která se nejvíce dotýkají restauračních zařízení. Omezení se nejméně na měsíc dotknou také amatérského sportu. Školy ale například zůstávají otevřené.

Zatímco restaurace jako takové mohou mít otevřeno až do 1:00 ráno, kavárny a bary musí zavírat už ve 22:00. To se ale nezamlouvá majitelům, kteří se uzávěře svých podniků v daný čas pokouší vyhnout tím, že ze svých barů dělají restaurace.

„Bary jsou místa, kde se neprodává jídlo. Já mám v nabídce jednohubky a zákusky, takže mám dvě možnosti. Teď se nereprezentuji jako majitelka baru, ale jako majitelka restaurace,“ uvedla například Aurore Phanariotisová, které patří podnik Le Paon d‘Or v Bruselu.

Francie zkracuje karanténu na týden, Belgie to zvažuje

Evropa

Vláda se ale pokusila vnést do zařízení řád, a tak rozhodla, že otevřené podniky musí u vstupu vylepit úřední povolení potravinářské inspekce. Pokud jím nedisponují, budou považovány za bar bez ohledu na to, kolik jídla mají v nabídce.

Klasických obchodů se současná opatření příliš nedotknou. Pouze musí zavírat do 22:00. Lidé by v nich měli dodržovat rozestupy alespoň půl druhého metru a nosit roušky. Zakázána jsou shromáždění v počtu větším než čtyři osoby a lidé by, pokud jim to situace umožní, měli pracovat z domu.

Linet: Lůžka pro české nemocnice mají přednost před ostatními zakázkami

Koronavirus

Všechny tyto restrikce se ale nejspíš zpřísní během dnešního dne, kdy bude jednat vláda. Podle listu Le Soir Belgičanům hrozí, že mezi 23:00 a 6:00 dojde k úplnému zákazu vycházení. „Dobrý nápad, ale je třeba brát v potaz, že není nutné nařizovat ho celoplošně, ale jen v nejhůře zasažených oblastech,“ řekl serveru HLN epidemiolog Pierre Van Damme. Mezi nejvíce zasažené oblasti patří například i hlavní město Brusel.

Čas do poloviny listopadu

Podle oficiálních vládních údajů se v Belgii denně v průměru za posledních 7 dní nakazilo 5976 lidí, což je o 96 procent více než o týden předtím. Za stejné časové období stoupla také o 11 procent úmrtnost a o 101 procent počet případů, které vyžadovaly hospitalizaci. Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí infikuje nakažený jedinec, vystoupalo na 1,56.

Stále nenadešel čas pro paniku.
Mluvčí krizového centra Yves Van Laethem

I z těchto důvodů tak v Belgii vzrostly obavy o zdravotnictví. Pokud se nepodaří koronavirovou nákazu zastavit, nebo alespoň zpomalit, může se stát, že v polovině listopadu bude Belgie bez volných lůžek na JIP. V péči lékařů je momentálně 1949 osob, na JIP jich leží 327. Nemocnice v Bruselu dnes přešly na fázi 1B, což znamená, že 50 procent svých lůžek na JIP musí vyhradit pro pacienty s covidem-19.

„Do poloviny listopadu tímto tempem dosáhneme maximální kapacity 2000 lůžek na JIP. Tomuto scénáři se musíme rozhodně vyhnout,“ uvedl mluvčí krizového centra pro boj s covidem-19 Yves Van Laethem.

Belgie zpřísňuje opatření, hrozí jí celostátní karanténa

Koronavirus

Podle Laethema bylo v uplynulém týdnu přijato denně v průměru 152 pacientů do nemocnic, což je 80procentní nárůst. Občany ale uklidnil, že Belgie stále není ve stejné situaci jako v březnu a dubnu. „Rozhodně ještě není chvíle na paniku,“ dodal.

Belgie měla v březnu a dubnu v přepočtu na obyvatele jednu z nejhorších bilancí nakažených na světě.

Od začátku pandemie bylo v Belgii na koronavirus pozitivně testováno 191 959 lidí, 10 327 z nich zemřelo. V Česku bylo dosud potvrzeno 149 010 případů, zemřelo 1230 lidí. Belgie provedla dohromady 3,9 milionu testů, Česko 1,7 milionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám