Hlavní obsah

Francie zkracuje karanténu na týden, Belgie to zvažuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Belgické úřady zvažují, že by nutnost izolace lidí cestujících z rizikových oblastí či těch, kteří byli v kontaktu s nakaženými, zkrátily na polovinu. Francouzský premiér Jean Castex v pátek oznámil, že i lidé s pozitivním testem budou v karanténě jen týden.

Foto: Reuters

Epidemie koronaviru se dotkla i slavné sochy čurajícího chlapečka v Bruselu. Na počest zdravotníků dostala roušku a doktorský plášť.

Článek

Podle něj to vychází z toho, jak dlouho jsou lidé nakažliví: „Vyzveme dopisem lidi, aby respektovali sedm dní karantény.”

Podle listu The Guardian je změna přiznáním toho, že tak dlouhou karanténu nelze vzhledem k množství nových případů prosazovat. Za posledních 24 hodin stoupl počet nakažených ve Francii o rekordních 9843, což je o devět set více než byl předchozí šest dnů starý rekord.

Ve Francii ministr zdravotnictví Olivier Véran pověřil experty vypracováním návrhu, zda a na kolik by ji šlo ze současných dvou týdnů stáhnout. O podobné úpravě uvažuje také italská vláda.

Belgická úprava

Belgie chce zkrátit karanténu pro lidi přijíždějící do země. Podle mluvčího vládního koronavirového týmu by týdenní karanténa zachytila drtivou většinu nakažených a zároveň by nepředstavovala pro lidi takovou zátěž jako současná dvojnásobná doba.

Epidemiolog a vládní mluvčí pro otázky koronaviru Yves Van Laethem tento týden v médiích připustil zkrácení karantény. „Je jasné, že to bude méně dokonalé. Ale někdy je dokonalost na úkor společenské prospěšnosti,“ řekl televizi RTL vědec, který sám v polovině prázdnin musel absolvovat dvoutýdenní izolaci.

Návštěvníci Prahy půjdou v Belgii od pátečních 16:00 do karantény

Evropa

Účelem zvažovaného zkrácení karantény by podle něj mělo být nalezení rovnováhy mezi ochranou společnosti před šířením nákazy a ochotou lidí skutečně setrvat doma, která by mohla vzrůst.

Podle belgických médií by se měl vládní krizový štáb možným zkrácením karantény na deset či méně dní zabývat na svém příštím zasedání koncem září.

Belgie v současnosti stejně jako velká část dalších evropských zemí registruje růst počtu nově nakažených lidí, ačkoli zde na rozdíl od Francie či Česka nepřekonává jednodenní rekordy z jara. V posledních týdnech se denní průměr v jedenáctimilionové zemi pohyboval kolem 500 případů, celkový počet nakažených od začátku epidemie přesáhl 90 tisíc.

Ke zkrácení karantény už počátkem září přistoupilo Česko, kde je nyní desetidenní. Většina evropských zemí ovšem stále uplatňuje dvoutýdenní dobu.

Belgický červený seznam rizikových oblastí, na němž je například Španělsko, Rumunsko či větší část Francie, se od pátečních 16 hodin rozšířil také o Prahu.

Cestování do české metropole vyjma nutných případů belgické úřady zakázaly a při cestách zpět musí lidé podstoupit test na covid-19 a na 14 dní se izolovat od společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám