Hlavní obsah

Bavorský premiér žádá urychlení schvalování vakcíny Sputnik v EU

Právo, ČTK, nek, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes počáteční výhrady ohledně příliš rychlé registrace vakcíny Sputnik V v Rusku sílí v Německu hlasy, které volají po nasazení preparátu i v Evropské unii. Vyslovil se pro to např. ministr zdravotnictví SRN Jens Spahn s podmínkou, že by preparát schválila evropská léková agentura EMA.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Bavorský premiér Markus Söder.

Článek

„Jestliže je očkovací látka účinná a bezpečná, pak může při zvládání pandemie samozřejmě pomoci bez ohledu na to, ve které zemi byla vyrobena,“ řekl Spahn deníku Frankfurter Allgemeine.

Problém je, že EMA postupuje při schvalování vakcín pomaleji než třeba americké nebo britské regulační orgány. Kvůli tomu se dostala vakcína od firmy Pfizer do zemí EU o dva až tři týdny později než do Británie a USA.

Jestliže je vakcína bezpečná a účinná, může pomoci bez ohledu na to, kde byla vyrobena
Jens Spahn, německý ministr zdravotnictví

Nepřímo to kritizoval bavorský premiér Markus Söder, když v rozhovoru pro deník Die Welt zdůraznil: „Evropské regulační úřady by měly co nejrychleji posoudit i ruskou a čínskou očkovací látku.“ Pokud se ukážou jako bezpečné a účinné, měly by být schváleny i v EU. Podle německého odborného listu ÄrzteZeitung už kancléřka Angela Merkelová telefonovala o Sputniku V s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, s nímž se shodla, že i přes všechny politické názorové rozdíly je možné spolupracovat v humanitární oblasti.

Německý lékový úřad Paul-Ehrlich-Institut by mohl ruskému výrobci pomoci s jeho žádostí o registraci vakcíny pro EU, napsal ÄrzteZeitung.

Welt: EU by i s objednávkou v Rusku přišla pozdě. Opět

Koronavirus

Rusko informovalo, že je schopno dodat EU ve 2. čtvrtletí 100 milionů dávek vakcíny Sputnik V, s nimiž by bylo možné naočkovat 50 milionů lidí.

EMA prověrku ještě nezačala

Očkování proti koronaviru a nedostatek vakcín byly v pondělí tématem videokonference Merkelové s premiéry všech 16 spolkových zemí, zástupci EU a výrobců očkovacích látek. Německo bude mít do konce léta dostatek vakcíny, aby se proti covidu-19 mohl nechat očkovat každý, kdo bude mít zájem, prohlásila posléze Merkelová.

Ruští výrobci oznámili, že požádali EMA o registraci vakcíny Sputnik V koncem ledna. Dodali, že úřad se zřejmě žádostí začne zabývat tento měsíc. EMA potvrdila jednání, ale upozornila, že prověřování vakcíny dosud nezačalo.

Rusko informovalo, že je schopno dodat EU ve 2. čtvrtletí 100 milionů dávek vakcíny

Klíčové pro schválení unijním úřadem je přitom předložení dat z poslední, třetí fáze klinických testů, kdy je vakcína aplikována desetitisícům lidí. V Rusku byla přitom tato vakcína loni v srpnu schválena pro nouzové použití už po prvních dvou fázích testování.

Prymula: Sputnik může pomoct vyřešit výpadky. O nákupu budeme s premiérem diskutovat

Domácí

Třetí fáze stále probíhá – nejen v Rusku, ale i v Indii, Spojených arabských emirátech, Bělorusku či ve Venezuele. Podle vyjádření jednotlivých zemí může tato fáze trvat až do letošního května.

Maďarsko neotálelo

Maďarsko se koncem ledna stalo první a zatím jedinou unijní zemí, která nečekala na rozhodnutí EMA a Sputnik V schválila na vlastní pěst. Povolení zatím platí na šest měsíců.

Maďarsko podepsalo dohodu o nákupu ruských vakcín

Koronavirus

Maďarské úřady také minulý týden schválily k použití vakcínu proti covidu-19 od čínského výrobce Sinopharm. Vzhledem k tomu, že jde o vakcíny, které nejsou schváleny pro celou Unii, nemůže je Budapešť distribuovat do ostatních členských států.

Anketa

Vadilo by vám nechat se naočkovat vakcínou Sputnik V, kdyby ji schválily evropské úřady?
Ano
14,1 %
Ne
78,8 %
Nechci se vůbec nechat očkovat
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18755 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám