Hlavní obsah

Babiš: Z lahvičky chceme vytěžit šest, nikoliv jen pět dávek

Právo, zr

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí oznámil, že žádá, aby Evropská komise schválila použití šesti dávek z jedné ampule vakcíny Pfizer, nikoliv jen pěti, jak je to schváleno Evropskou lékovou agenturou (EMA). Babiš poukázal na to, že léková agentura v USA i v Izraeli tento postup už posvětila, takže výtěžnost očkovací látky je tam o pětinu vyšší.

Foto: John Maniaci, Reuters

Vakcína společnosti Pfizer/BioNTech

Článek

„Zdravotníci mě informovali, že z jedné ampule natáhnou ne pět, ale šest dávek. Stejná informace dnes zazněla i v Německu. To by znamenalo, pokud to EMA schválí, že by Unie místo 300 milionů dávek dostala 360 milionů dávek,“ řekl Babiš Nově.

Pafko: Máme štěstí, že se můžeme nechat očkovat

Koronavirus

„Vyzval jsem dnes předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby to urychleně řešili. Pro Česko by to znamenalo zvýšení z osmi milionu na téměř 9,6 milionu dávek. Ta šestá dávka se dneska de facto hází do koše. Doufám, že Evropa bude reagovat rychle a nebudeme zase koukat, jak to USA a Izrael už to dávno mají a u nás to potrvá strašně dlouho,“ dodal premiér.

Se Zemanem budeme obědvat bez rodin, oznámil po kritice Babiš

Koronavirus

Lahvička vakcíny Pfizeru se rozmrazuje z minus 70 stupňů na minus dva až osm stupňů v běžné chladničce. Je to koncentrát, který se dále ředí na pět dávek a v budoucnu tedy snad na šest očkovacích dávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám