Hlavní obsah

Se Zemanem budeme obědvat bez rodin, oznámil po kritice Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novoroční oběd premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana na zámku v Lánech se uskuteční jen ve velmi omezeném počtu. Nezúčastní se ho nikdo z rodin obou politiků, řekl Babiš v pondělí večer televizi Nova. Na novém formátu se ministerský předseda domluvil s prezidentem. Právě kvůli původně zamýšlenému počtu účastníků oběda čelili kritice.

Foto: Yves Herman, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

„S panem prezidentem jsem se domluvil, že se setkáme my dva, abychom dodrželi tradici. S rodinami se setkáme v lepších časech, až nebude žádný PES,” řekl Babiš televizi Nova.

Tradičního setkání prezidenta a předsedy vlády se účastní manželky a vloni přibyli i potomci obou párů.

Letos se ale Česko nachází v nejvyšším pátém stupni protiepidemického systému (PES), právě tento stupeň omezuje setkávání lidí mimo vlastní domácnost – sejít se mohou maximálně dvě osoby.

Zeman s Babišem vezmou na novoroční oběd i děti

Domácí

Premiér tvrdil, že opatření nebrání obědu v Lánech ve formátu, jako byl vloni. „Je to jako návštěva v domácnosti, neboť lánský zámek je sídlem prezidenta republiky a pan prezident tam de facto bydlí. Taková návštěva je zcela v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními,“ napsal ČTK.

Premiérův výklad pravidel vyvolal kritiku z opozice. Večer pak Babiš oznámil změnu plánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám