Hlavní obsah

Babiš: Vakcínu zájemcům do konce srpna

– Praha

Všichni zájemci o očkování by mohli být naočkováni do konce srpna. Ve čtvrtek to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Do konce června by vakcínu mohlo dostat přes 5,6 milionu obyvatel. Dospělých obyvatel je 8,5 milionu a tolik vakcín by mělo být do konce srpna k dispozici. Lidi pod 18 let se očkují minimálně, ke čtvrtku jich bylo jen 508.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Očkujeme na maximum možného a je velká naděje, že do konce června budeme mít naočkováno víc než 5,6 milionu našich spoluobčanů. Doufejme, že naočkujeme všechny zájemce nejpozději do konce srpna,“ řekl premiér na tiskové konferenci.

Dosud bylo v Česku aplikováno 2 647 527 dávek, obě dávky už má 908 108 zájemců.

Johnson u praktiků

Pátkem počínaje se mohou k očkování hlásit lidé starší 60 let. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) by vláda mohla každý týden tuto hranici o pět let snižovat. „Od příštího týdne přijde výraznější zavážka vakcín, především od Pfizer/BioNTech,“ dodal.

Přehledně: Jak se vrátí žáci do škol

Domácí

Do Česka tento týden dorazila první jednodávková vakcína od společnosti Johnson & Johnson. Vakcína je určena pro ordinace praktických lékařů.

„Některé ordinace už ji mají, distribuce bude probíhat do středy. První zavážka vyjde na 288 ordinací,“ řekl Právu předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. O vakcínu zatím ohlásilo zájem asi 2500 ordinací, tedy polovina, v ČR ji distribuuje společnost Avenier.

ČR objednala celkem 2,2 milionu dávek této vakcíny do konce tohoto roku.

Státní ústav pro kontrolu léčiv zaznamenal za poslední týden osm případů úmrtí, u nichž existuje podezření, že by mohla souviset s očkováním. Celkem jich ústav eviduje 47.

Přehledně: Jak se bude rozvolňovat

Domácí

K úternímu večeru ústav evidoval také 3399 podezření na nežádoucí účinky vakcín proti covidu, to je o 308 více než před týdnem. Mezi nejčastější vedlejší účinky očkování patří horečka, zimnice, únava, reakce v místě vpichu či příznaky chřipky.

Epidemiologická situace se v ČR i nadále lepší, ke čtvrtečnímu ránu bylo nově pozitivních na koronavirus 2942 lidí, což je za všední den nejméně od poloviny září. Hospitalizovaných bylo 3909 osob, z toho 862 ve vážném stavu. Zemřelo 28 787 lidí s covidem, denní počty úmrtí se každý týden snižují. Nyní umírá kolem sedmdesáti lidí denně.

Ošetřovné pro rodiče školáků stoupne, vyplácet se bude zpětně

Domácí

Arenberger nastínil, že brzy bude možné pořádat i hromadné akce, dostanou-li výjimku od hygienické stanice. Ty dnes už evidují desítky žádostí. „Budeme za ty akce rádi, protože se ukáže, že je lze provozovat bezpečně,“ řekl. Brzy by se podle něj měla rozvolnit i pravidla pro amatérský sport.

Diváci by se měli na sportovní utkání vrátit v době, kdy bude za týden méně než 75 případů covidu na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. Nyní počet činí 177. S diváky, pro které budou ale platit omezení a hygienické požadavky, počítá čtvrtý z šesti balíčků.

Reklama

Výběr článků

Načítám