Hlavní obsah

Babiš: 22. prosince požádáme o prodloužení nouzového stavu

Právo, rsk, dan

Vláda 22. prosince požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Právu to v pondělí po jednání vlády sdělil premiér a lídr ANO Andrej Babiš. Nouzový stav poslanci nedávno na návrh komunistů prodloužili do 23. prosince, přičemž vláda o něj žádala až do 11. ledna.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda vlády Andrej Babiš hovoří v Lánech po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

„Samozřejmě že Sněmovnu požádáme o prodloužení nouzového stavu, počítám s termínem 22. prosince,“ řekl v pondělí Právu Babiš.

Řeší to právníci

Na tiskové konferenci něco podobného naznačil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), podle něhož si jeho resort nechal vypracovat právní analýzu toho, jaké kroky lze provádět bez nouzového stavu a co lze provádět jen během něj.

Přehledně: Jaká opatření budou od pátku platit

Domácí

„Pokud jde o nastavení stupně 4, tak si neumím představit, jak bychom ho realizovali bez nouzového stavu. Kdyby docházelo k progresivnímu horšení a museli bychom se dostat do nejvyššího stupně 5, ten bez nouzového stavu nemůže zcela jistě existovat,“ řekl novinářům.

Filip se rozmyslí

Klíčové pro případné prodloužení nouzového stavu budou opět hlasy KSČM, která menšinový kabinet ANO a soc. dem. toleruje. Předseda komunistů Vojtěch Filip však v pondělí nechtěl předjímat, jak se jeho strana zachová.

Je nám líto, řekl Blatný. Česko přejde do čtvrtého stupně PES v pátek

Domácí

„Nevím, jaké by pro nouzový stav vláda měla důvody, většinu opatření může udělat v rámci zákona o veřejném zdraví. Vzhledem k tomu, že odvolala praxe studentů, tak má asi dobrovolníků v nemocnicích dost. V každém případě si ale kabinet musí říct, jestli chce nouzový stav prodloužit, nebo ne,“ řekl Právu Filip.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová uvedla, že kabinet nemůže očekávat, že její strana převezme spoluzodpovědnost za vládní kroky. „Co si vláda navařila, to si také musí sníst. Její vůle vyslyšet naše návrhy je nulová,“ uvedla pro Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám