Hlavní obsah

Až třetina domácích testů na covid je v Británii falešně negativních

Novinky, jem
Londýn

Tisícům Britů, kteří se sami testovali na nákazu koronavirem, mohly testy vyjít falešně negativně. Ukázalo se totiž, že sady pro samovyšetření, které jsou využívány i na tzv drive-in odběrových místech, kam je možné dojet autem, obsahují příliš krátké aplikátory pro stěry ze sliznic dýchacích cest. Ve čtvrtek o tom informoval list The Daily Mail.

Foto: Krajská nemocnice Liberec

Ilustrační foto.

Článek

„Není třeba užití síly a zasouvání stěrky tak hluboko,“ píše se přímo v instrukcích testů určených pro samovyšetření. A v tom je právě kámen úrazu.

Denně se pomocí zmiňovaných sad vyšetří na 60 tisíc lidí a kdokoliv může být pozitivní, aniž by se to dozvěděl. Virus tak může nevědomky šířit dál. „Jeden negativní test nemoc covid-19 ještě nevylučuje. Virus může být jednoduše nezachycen,“ řekl Daily Mailu Jon Deeks z University v Birminghamu.

Britský ministr Sharma je v karanténě, zřejmě se nakazil koronavirem

Koronavirus

Podle dostupných informací může vycházet falešně negativně až 30 procent distribuovaných testů pro samovyšetření. V Británii přitom lidé nemají žádné oficiální pokyny pro to, jak se zachovat v případě, že mají příznaky, test ale vyjde negativně.

Za posledních čtyřiadvacet hodin bylo v Británii ohlášeno 176 úmrtí na nemoc covid-19. Celkem už na ostrovech nemoci podlehlo téměř 40 tisíc lidí. Nákaza byla prokázána u více než 281 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám