Hlavní obsah

Autisté by nemuseli nosit roušky, připustil Prymula

Právo, Jan Martinek, Renáta Bohuslavová

Vláda jedná o tom, že by udělala výjimku u osob s poruchou autistického spektra a osob s psychiatrickou diagnózou. Ti by nemuseli nosit na veřejnosti roušky, stejně jako je nemusí nosit děti do dvou let. Oznámil to náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Roman Prymula.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Muž na Zámeckých schodech nedaleko Pražského hradu

Článek

„Určitě o tom jednáme. Udělali jsme výjimku u nejmenších dětí a dostali jsme požadavky jak od autistů, tak osob s psychiatrickými problémy,“ řekl Právu a serveru Novinky.cz Prymula.

„Není úplně jednoduché tyto skupiny popsat, jednáme, jak to zadefinovat, ale do dvou, tří dnů bychom mohli vědět, jakým způsobem se k tomu postavíme,“ dodal.

Roušky autisté odmítají

O výjimku ho požádala organizace Děti úplňku, která se věnuje pomoci lidem s poruchám autistického spektra. Spolek v tuto chvíli provádí terénní průzkum rodin s dětmi s autismem v době koronavirové pandemie a zjistil, že u osob s touto poruchou vyvolává epidemiologická situace mimořádně silnou reakci spojenou s úzkostmi a nárůstem nezvladatelného chování.

Nosit roušku už nemusí děti do dvou let a řidiči

Domácí

„Již z prvních výsledků vyplývá, že pro některé osoby s poruchami autistického spektra a intelektuálním hendikepem je nošení roušky nepřekonatelnou překážkou pro pobyt venku, protože si nejsou schopny ochrannou pomůcku na obličeji ponechat,“ píše spolek ve vyjádření, které poskytl médiím.

„Pohyb venku je pro ně zároveň nezbytnou součástí pravidelného denního režimu, který přispívá ke snížení neklidu či úzkosti. Narušení denního programu či vzniklá domácí izolace zásadně zvyšují míru projevů neklidu či agrese,“ upozorňuje organizace.

V ČR má diagnózu autismu od lékaře potvrzenou přibližně 11600 lidí, skutečné číslo může být podle odborníků ale mnohonásobně vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám