Hlavní obsah

Australané odmítají dodržovat opatření. Policie proti nim používá pepřové spreje

– Melbourne
Novinky, Michal Sobotka

Přísná karanténní opatření proti koronaviru se občanům Austrálie nelíbí. Zřejmě nejhůř dopadlo město Dandenong zhruba 30 kilometrů od Melbourne. Policisté tam proti místním používají mnohdy hrubou sílu a neváhají se vytasit ani s pepřovým sprejem.

Foto: James Ross, Reuters

Policisté v Dandenongu identifikují muže.

Článek

Australané mají povoleno chodit pouze do práce, nezbytných obchodů, lékáren a  mohou cvičit. Pod tímto obecným označením se ale skrývá například možnost jít si zaběhat, vyvenčit psa či projít se. Právě toho využili ve středu občané Dandenongu, kteří hromadně vyšli ve stejnou chvíli „na procházku“.

Pro tuto provokaci ale neměli pochopení místní policisté. Jednomu muži, který se procházel bez roušky, nasadil jeden ze strážníků „kravatu“ a srazil ho na zem. Jiní zase dostali zásah pepřovým sprejem do obličeje.

Koronavirus pohřbil nejstarší australský mikronárod. Proslavil se i ve světě

Cestování

Během protestů policie zatkla čtyři muže a rozdala pokuty za 15 tisíc dolarů (skoro 333 tisíc korun). Většinou se jednalo o přestupky, kdy lidé odmítli prozradit svou totožnost či adresu a porušili karanténní opatření.

Někteří z protestujících nešetřili směrem k policistům ostrou kritikou. „Jsme jak v nacistickém Německu. Policisté se chovají jak příslušníci SS,“ uvedl jeden z občanů.

Policisté podle nich navíc často monitorují i pohyb občanů ve večerních hodinách pomocí kamer, které mají v autech. Platí totiž zákaz vycházení mezi 20:00 a 05:00.

„Chovají se jak psi, neustále za námi chodí a my je za to ještě platíme,“ citoval Daily Mail dalšího z občanů ve chvíli, kdy se proti němu přes ulici blížil policista s pepřovým sprejem v ruce. Spousta Australanů je rozzlobena, že kvůli opatřením přišli o pracovní místa, protože někteří zaměstnavatelé přerušili nebo ukončili svou činnost.

Současný stav bude platit do 13. září. Politici australského státu Victoria, pod který Melbourne spadá, navrhují prodloužit nouzový stav o dalších 12 měsíců, aby mohli případně nařídit další změny v nošení roušek apod. Victoria ve čtvrtek zaznamenala 23 úmrtí a 113 nových případů, což je nejnižší statistika za několik týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám