Hlavní obsah

ARD: Česko prohrává šachy s virem

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se v České republice pokazilo? ptá se ve svém příspěvku Peter Lange, zpravodaj německé televize ARD v Praze. Letní bezstarostnost, klesající ochota veřejnosti podřídit se restrikcím i vlády prosazovat je, zaváhání politiků při šachové partii s pandemií – takové jsou podle něho příčiny toho, že Česko sklouzlo do kritické situace.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Karlův most bez turistů téměř zeje prázdnotou

Článek

„Až budou čeští historici sepisovat historii pandemie roku 2020, narazí na dvě památné události. Dne 25. května Národní muzeum otevřelo výstavu ručně šitých roušek. Zdálo se, že doba ochranných masek skončila; už je nebylo zapotřebí, mohly odejít,“ upozornila ARD.

O pět týdnů později, 30. června, na Karlově mostě u obřího, spontánně zřízeného stolu asi 1200 lidí slavilo konec temné koronové doby, protože o den později padly poslední restrikce, nošení roušek v obchodech a restauracích.

Nadechnutí v létě

Česká vláda reagovala na počátek pandemie učebnicově – včas, důsledně a s podporou obyvatelstva. Do poloviny května došlo v České republice k 350 úmrtím v souvislosti s covidem-19. Švédsko mělo 3500 obětí korony s téměř stejnou populací, připomněl Lange.

ON-LINE: S covidem v Česku zemřelo už 1200 lidí, na 3000 je v nemocnici

Koronavirus

Přišlo léto. Denní počet nákazy klesl v průměru na sto. Normální život se vrátil do hospůdek a pivních zahrad, což je pro českou duši nesmírně důležité, protože společenský život se odehrává zde a ne v poměrně malých soukromých bytech.

Návštěvníky z Německa opravdu podráždilo, když si všimli, že covid-19 zřejmě již nehrál roli v každodenním životě v Praze.

„V pražských klubech se slavilo jako předtím, bez nepříjemných pravidel vzdálenosti a hygieny. Češi také mohli jet na dovolenou, zejména do Chorvatska na milované Jaderské moře. Někteří si odtud jako suvenýr přivezli koronavirus, jak se později ukázalo,“ všimla si reportáž.

Podle dat lockdown přijít musí. Čím dříve, tím lépe, tvrdí datový vědec

Koronavirus

Dvacátého srpna oznámil Adam Vojtěch, tehdejší ministr zdravotnictví považovaný za lehkou váhu, celostátní zavedení roušek v obchodech, restauracích, hospodách a kadeřnictvích s ohledem na návrat re­kreantů a začátek nového školního roku.

Z bezstarostnosti rovnou do krize

Avšak reakce na sociálních sítích byl natolik prudká, že premiér Andrej Babiš rozhodnutí smetl ze stolu a ztrapnil svého ministra. „Historici to jednoho dne mohou považovat za rozhodující chybu. A s koronavirem je to trochu jako hrát šachy. Bývá obtížné opravit špatný krok,“ míní Lange.

Koronavirus nepokládá za hrozbu 63 procent Čechů

Domácí

Neochota předsedy vlády byla podle ARD v souladu s ne­ochotou lidí, kteří nechtěli být omezováni ve zpětně vymáhaných svobodách. To se nyní změnilo – z donucení, s ohledem na 1100 mrtvých, zdvojnásobením počtu těžkých případů na dva tisíce a osm tisíc infekcí denně. Zdravotnictví stojí před kolapsem.

Za každou cenu je třeba se vyhnout úplnému uzavření ekonomiky. Příští tři týdny budou pro Čechy komplikované a ani zdaleka veselé, oznámil ministr zdravotnictví Prymula, zkušený vojenský lékař a šéfimunolog, který Čechy provedl první vlnou, uzavřela německá televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám