Hlavní obsah

Apokalypsu v Bergamu nespustil fotbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spouštěčem počáteční vlny koronaviru v severoitalském Bergamu před dvěma lety, kdy armádní konvoje nestačily odvážet rakve s mrtvými do krematorií, nebyl fotbalový zápas, jak se úřady dosud domnívaly. Infekce se ve městě objevila už dříve, a to kvůli jeho silnému propojení se světovou ekonomikou, mj. i čínskou. Podle televize ARD to vyplývá ze znaleckého posudku pro místní prokuraturu, na němž nyní pracuje mikrobiolog Andrea Crisanti.

Foto: Profimedia.cz

Zdravotníci na snímku z března 2020 nakládají rakev s obětí covidu do vojenského auta v obci Ponte San Pietro u Bergama.

Článek

Bergamo se stalo prvním známým ohniskem nákazy v Evropě. Během dvou měsíců tehdy zemřelo s covidem ve stejnojmenné provincii šest tisíc lidí, což v poměru k počtu obyvatel představovalo nejvyšší úmrtnost na světě.

Utkání hrálo jen okrajovou roli
Andrea Crisanti, mikrobiolog

Mnozí se domnívali, že se smrtící vlna rozjela po fotbalovém utkání Ligy mistrů mezi místním klubem Atalanta Bergamo a španělskou Valencií. Zápas se hrál v nedalekém Milánu na slavném stadionu San Siro 19. února 2020.

Na stadion přijelo 40 tisíc fanoušků Bergama, přičemž město má 120 tisíc obyvatel.

V Benátkách začal po dvouleté pauze karneval

Cestování

„Třetina města se ocitla na nohou,“ řekl ARD fanoušek Diego Valleri. Podle něj se velký fotbalový svátek odehrával už na silnici do Milána. Za normálních okolností trvá cesta 45 minut, ale tehdy se protáhla kvůli dopravním zácpám na hodiny.

Lidé oslavovali, jásali a objímali se. Covid byl pro ně problémem v daleké Číně. „Lidé si nemysleli, že je nákaza tak nebezpečná a že by se mohla dostat i sem. Jinak bychom na stadion nešli,“ dodává Valleri.

Už za pár dní ale bylo jasné, že koronavirus do Evropy přece jen pronikl. A po Bergamu začaly i v dalších oblastech severní Itálie vznikat první uzavřené zóny.

Rakousko se s povinným očkováním zahnalo do slepé uličky, tvrdí politici

Koronavirus

Nyní po dvou letech ale zjištění mikrobiologa Crisantiho hypotézu o fotbalovém utkání jako rozbušce infekce vyvracejí. Jeho číselné propočty a simulace ukazují, že už čtyři dny před zápasem se v Bergamu a okolí nakazily nejméně tři tisíce lidí. Fotbal podle něj hrál v šíření nákazy jen okrajovou roli.

Vlády zpočátku váhaly s karanténou

„Kdyby tehdy bylo v regionu jen pár případů, neměl by zápas na šíření nákazy prakticky vliv, protože pravděpodobnost, že někdo infikovaný přijde do hlediště, by byla velmi nízká. Utkání do jisté míry k šíření přispělo, ale nepředstavovalo spouštěč,“ ujistil Crisanti.

Lockdowny během koronavirové pandemie moc nepomohly, tvrdí američtí vědci

Koronavirus

Rozhodující příčinou se zdá být spíš napojení hospodářsky dynamického regionu Bergamo na mezinárodní obchod. Proto se tady koronavirus objevil dříve než jinde. A když zdravotníci první případy odhalili, chvíli trvalo, než se centrální vláda v Římě i regionální úřady v Milánu odhodlaly vyhlásit v provincii Bergamo karanténu, dodává Crisanti.

Reklama

Výběr článků

Načítám