Hlavní obsah

Rakousko se s povinným očkováním zahnalo do slepé uličky, tvrdí politici

– Vídeň

Povinnost nechat se očkovat proti koronaviru platí v Rakousku zhruba dva týdny. Zdá se ale, že se rakouská vláda jeho prosazením zahnala do slepé uličky, píše server taz.de. Ochotu populace nechat se očkovat totiž zákon nijak výrazně nezvýšil.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Kabinet od 5. března ruší valnou většinu protikoronavirových opatření, lidé se už nebudou muset prokazovat potvrzením o očkování nebo prodělání nemoci, připomíná server. Proočkovanost mezi Rakušany však stagnuje kolem 75 procent. Začínají se proto ozývat první hlasy, že by se měla povinnost očkování proti koronaviru zrušit.

Mezi prvními, kteří volají po zrušení povinného očkování, je Hans-Peter Doskozil, hejtman spolkové země Burgenland. Koaliční vláda složená z lidovců (ÖVP) a Zelených podle něj nemá žádný plán a zákonem o povinném očkování se „vmanévrovala do slepé uličky a při jeho zavádění jedná zcela nahodile“.

Rakousko zruší od 5. března protikoronavirová opatření

Koronavirus

Doskozil upozorňuje na to, že sice platí povinnost očkování, ale od 5. března mohou neočkovaní do restaurací, využívat služby a jít všude tam, kam dříve bez očkování či potvrzení o prodělání covidu nemohli.

Dalším problémem je i absence kontrol a sankcí v případě nedodržení povinnosti očkování. Ta by měla nastoupit až 15. března. Zatím jsou ale stále technické problémy s centrálním registrem a odborníci poukazují na obavu, zda budou data dostatečně chráněna.

Rakousko ruší povinné roušky ve školách

Zahraniční

Ke kritice zákona a s požadavkem na jeho zrušení se přidali také hejtmani Korutan Peter Kaiser (SPÖ), Salcburska Wilfried Haslauer (ÖVP) a Horního Rakouska Thomas Stelzer (ÖVP).

„Zákon zůstane v platnosti, ale nebude se hrotit jeho vynucování. V nemocnicích jsou počty pacientů s covidem na stabilní úrovni, jednotky intenzivní péče dokonce hlásí mírný úbytek infikovaných. Zákon vyhlášený na vrcholu vlny agresivní varianty delta v tuto chvíli není potřeba,“ uvedl Haslauer.

Rakouský kancléř nevyloučil konec povinného očkování proti covidu

Evropa

Ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein (Zelení) stojí vůči hejtmanům v opozici. Obává se podzimu a nechce být podle svých slov zaskočen další vlnou nákazy koronavirem. Proto trvá na povinném očkování obyvatel. Zdá se však, že se svými obavami začíná být osamocený.

Rakouský parlament schválil povinné očkování proti koronaviru

Koronavirus

Kancléř Karl Nehammer v rozhovoru pro deník Kronen Zeitung uvedl: „Komise právníků a lékařů neustále přehodnocuje, zda je očkování stále legitimní prostředek. A je důležité vrátit lidem jejich svobody.“

Na otázku, zda se norma stane brzo historií, odpověděl: „Pokud to tak odborníci posoudí a navrhnou vládě, tak ano.“ Rakouská tisková agentura (APA) toto prohlášení interpretovala slovy: „Nehammer ustupuje od povinného očkování.“

Reklama

Výběr článků

Načítám