Hlavní obsah

Trump si podal ruku s mužem, který byl v kontaktu s nakaženým. Senátor Cruz je v karanténě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Předseda Americké konzervativní unie Matt Schlapp oznámil, že před tím, než si podal ruku s prezidentem USA Donaldem Trumpem, byl v kontaktu s mužem nakaženým koronavirem. Schlapp řekl, že se cítí zdráv „jako kůň“. Nakažený se stejně jako Trump účastnil před deseti dny konference pro konzervativní politickou akci (CPAC). Schlapp to přiznal The Washington Post.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký prezident Donald Trump si podává ruku s šéfem Americké konzervativní unie Mattem Schlappem na konferenci CPAC. Schlapp poté oznámil, že byl předtím v kontaktu s člověkem nakaženým koronavirem.

Článek

Schlapp si podal s Trumpem ruku na konferenci konzervativců CPAC ve Washingtonu 29. února. Předtím se přitom na téže konferenci setkal krátce s jiným jejím účastníkem, 55letým mužem, u kterého se později potvrdila nákaza novým koronavirem. Ten se nyní zotavuje v New Jersey.

Schlapp pak přiznal televizi Fox News, že měl „krátký kontakt” s nakaženým, ale neupřesnil jaký, zda šlo o podání ruky, nebo jen prohození pár slov. „Dostal jsem se s ním náhodně do kontaktu, velmi krátce. Cítím se zdravý jako kůň,“ řekl Schlapp stanici Fox News.

„Myslím, že musíme být klidní a sledovat, co se děje, a doufat, že náš přítel bude v pořádku,” dodal Schlapp.

Na setkání podle něj byla k dispozici dezinfekce na ruce, kterou použil. „Žena mi pořád stříkala purell na ruce. Každý si drhnul ruce,” ujistil politik s tím, že viděl také Trumpa, jak si dezinfikuje ruce.

Schlapp přitom nebyl na konferenci v kontaktu jen s prezidentem, ale i s jeho blízkými, například s dcerou Ivankou a jejím manželem Jaredem Kushnerem a snachou Larou Trumpovou.

Schlappova žena Mercedes pracovala až do loňska jako ředitelka pro strategickou komunikaci, než se zapojila do kampaně pro Trumpovo znovuzvolení. Mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová sdělila, že ani Trump, ani viceprezident Mike Pence nebyli „velmi blízko (nakaženému) účastníkovi”.

„Vůbec se neobávám,” řekl prezident.

Zlomový případ, u pražského taxikáře není jasný zdroj nákazy

Koronavirus

Cruz v karanténě

S nakaženým účastníkem se na konferenci setkal také americký republikánský senátor za Texas Ted Cruz, který se následně odebral dobrovolně do karantény, napsala v pondělí agentura DPA.

Cruz se na zmíněné konferenci setkal, potřásl si rukou a krátce pohovořil s příznivcem republikánské strany. Dotyčný později onemocněl a testy prokázaly, že je nakažený novým typem koronaviru.

„Minulou noc jsem byl informován, že jsem se před deseti dny na CPAC krátce dostal do kontaktu s člověkem, který byl pozitivně testován na Covid-19. Krátce jsem s ním mluvil a potřásl si s ním rukou,” prohlásil Cruz.

Předpoklad, že by se senátor nakazil, je sice velmi nízký a Cruz se podle svých slov cítí dobře a zdravě, přesto se rozhodl pro preventivní karanténu. Odvolal své schůzky a zůstává v domácí izolaci další dva týdny od setkání, i když americká Střediska pro kontrolu a prevenci (CDC) takto krátký kontakt nepovažují za důvod pro karanténu, dodal Cruz.

Cruz byl jedním z nejúspěšnějších kandidátů za republikány v amerických prezidentských volbách. Od ledna 2013 je senátorem za stát Texas.

Reklama

Výběr článků

Načítám