Hlavní obsah

Američané mapují koronavirus v kanalizaci, vylučuje se stolicí

Novinky,

Americká společnost Biobot Analytics představila program, který má mapovat stopy koronaviru SARS-CoV-2 v kanalizaci. Virus způsobující onemocnění Covid-19 totiž podle firmy sídlící ve státě Massachusetts dokáže přežít v komunálním odpadu, napsal populárně-vědecký magazín Popular Mechanics.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američané detekují koronavirus v kanalizaciVideo: Reuters

 
Článek

Ukazuje se, že se SARS-CoV-2 z našeho těla vylučuje stolicí, což znamená, že se shromažďuje v městských kanalizacích.

Tvrdí to nová studie, na které se kromě Biobot Analytics (firma vzniklá ve spolupráci s Massachusettským technologickým institutem MIT) podílely i Harvardova univerzita a bostonská nemocnice Brigham and Women's Hospital.

Koronavirus přežije ve vzduchu tři hodiny, tvrdí američtí vědci

Koronavirus

Firma bude poskytovat některým městským službám ve Spojených státech robotická zařízení, pomocí kterých budou detekovat a sbírat vzorky po dobu více než 24 hodin. Poté budou shromážděná data analyzována a svá zjištění následně společnost oznámí postiženým oblastem.

Pokud bude systém fungovat, vznikne tak podle agentury Reuters dynamická mapa sledující, jak se virus šíří do nových lokalit.

Lépe nákazu odhalit

V USA neprobíhalo testování na přítomnost koronaviru úplně rychle, což ztěžovalo sledování šíření nákazy v komunitě. Toto má být proto podle MIT jedna z aktivit, která by mohla situaci zlepšit a zpřehlednit.

Britové objevili v krvi pacienta protilátku, která může přemoci koronavirus

Koronavirus

Šance na samotné šíření nákazy skrze kanalizaci je sice mizivá, nicméně vědci zkrátka hledají všemožné způsoby, jak lépe případy nemoci Covid-19 identifikovat a lokalizovat.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám