Hlavní obsah

Akademické laboratoře tlumí testování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina akademických laboratoří, které se v době vypuknutí pandemie zapojily do testování, se vzhledem k ústupu epidemie od pondělí vrátila k běžnému provozu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V uplynulých měsících proběhlo v Česku plošné testování obyvatelstva na protilátky covidu-19.

Článek

Na testování se bude nadále podílet jen několik akademických pracovišť spojených přímo s nemocnicemi, sdělil koordinátor Iniciativy akademických pracovišť Jan Konvalinka. Podle něj akademické laboratoře otestovaly desetitisíce vzorků.

„Naše laboratoře byly připraveny dělat ještě mnohem víc, ale vinou neujasněné národní koncepce a koordinace testování nebyly jejich velké kapacity plně využity,“ uvedl Konvalinka.

Do podzimu můžeme být v klidu, pak se uvidí, říká šéf ÚZIS Dušek

Koronavirus

„Nicméně naše iniciativa nekončí, zůstáváme v záloze, a pokud bude potřeba a kritická situace se vrátí, jsme opět připraveni k nasazení,“ dodal.

Od začátku března bylo skoro ve stovce všech druhů laboratoří provedeno 501 765 testů. Nakažených bylo už 10 111 lidí. Vyléčilo se 7358 lidí, tedy přes 70 procent. Počet těch, kteří s nákazou zemřeli, dosáhl 331.

Do finále v boji s covidem jde deset vakcín

Koronavirus

S nemocí se potýká 2422 lidí, průběh je většinou mírný. V nemocnicích je 128 pacientů, 12 z nich je v těžkém stavu. Podle odhadů Ústavu zdravotnických informací a statistiky by na konci června mohlo být 11 000 až 11 400 případů nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám