Hlavní obsah

230 tisíc lidí nad sedmdesát se nepřihlásilo k očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování nejrizikovějších skupin začíná narážet na své limity. Ti, kdo se chtěli očkovat, se už přihlásili a většina z nich už vakcínu dostala. Do systému se ale vůbec nepřihlásilo 15 procent lidí starších sedmdesáti let. To je 230 tisíc lidí. Stále také není očkováno okolo 30 tisíc občanů nad 80 let, kteří jsou registrovaní u svých praktiků.

Článek

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) není jasné proč. Ale podle zkušeností lékařů valná část dosud neočkovaných seniorů odpírá vakcinaci jako takovou, u jiných to jsou zdravotní důvody, např. prodělaný covid, jiní zase s očkováním čekají až na svého praktického lékaře.

Například prodělali covid-19 nebo mají jiné zdravotní důvody
Dan Lechmann, mluvčí Královéhradeckého kraje

Ministr doufá, že by mohly pomoci mobilní očkovací týmy. „Tato možnost se dá v očkovacích centrech zařídit,“ uvedl.

„Jsou to lidé, kteří nechtějí nebo nemohou být očkováni, například kvůli prodělání covidu či z jiných zdravotních důvodů,“ řekl mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann, kde zůstává bez očkování 25 tisíc lidí starších 70 let.

V očkovacím centru rychleji, ale dál

Jedním z nich je i osmasedmdesátiletý Jaroslav Hovorka z Hradce Králové. „Manžel je dlouhodobě nemocný a stále musí být napojen na kyslíkový přístroj. Covid sice neměl, ale jeho zdravotní stav určitě neumožňuje, aby se dal očkovat,“ řekla Právu jeho manželka.

„Ochranou mu musí být aspoň skutečnost, že se dáme očkovat všichni ostatní, kteří o něho pečují,“ dodala.

Ve velkých očkovacích centrech bývá vakcín dost, a tudíž i termín lidé dostanou rychleji. Musejí tam ale dojet, což často bývají desítky kilometrů.

Třeba na brněnské výstaviště, kde tento týden očekávají stotisícího očkovaného, přijíždějí lidé až z Třebíčska, Žďárska, Olomoucka nebo z Frýdecko-Místecka. Jde o tisíce lidí, například ze Žďárska jich dorazilo 2000.

Očkovacích látek je proti minulosti dostatek a v některých centrech už ve frontě není nikdo
Petr Arenberger

„Domníváme se, že je to způsobeno tím, že by zde mohli dostat termín dřív než u praktického lékaře nebo v menších centrech. Teď očkujeme skoro tři tisíce denně,“ řekla mluvčí brněnské fakultní nemocnice Veronika Plachá.

Na Vysočině je podle centrálního rezervačního systému dvanáct očkovacích míst, na většině z nich v pondělí čekalo několik stovek zájemců na termín. Třeba v Pelhřimově vyhlíželo termín přes 800 lidí, v Havlíčkově Brodě skoro 600. Ne každý chce ale cestu do krajského města vážit.

„Čekají, až budou moci být naočkováni u svého obvodního lékaře, protože by cesta do očkovacího centra pro ně znamenala komplikace,“ potvrdila Právu Plachá.

Seniory obvykle vozí do očkovacích center jejich děti a vnuci. Především důchodci z malých obcí pokládají za rozumnější si počkat na očkování v místě bydliště u obvodního lékaře. Kvůli nižším dodávkám AstraZeneky nebo vakcín Johnson & Johnson ale u praktiků vznikají fronty, ve kterých jsou ty nejrizikovější skupiny, zatímco v centrech přicházejí na řadu šedesátníci i mladší.

„Očkovacích látek je proti minulosti dostatek a v některých centrech už ve frontě není nikdo. Je škoda, aby tato centra neběžela a neočkovali se další, kteří o to mají zájem,“ reagoval Arenberger.

Jedním z odmítačů očkování i protikoronavirových opatření je i exprezident Václav Klaus (79). Na veřejnosti často vystupoval bez roušky. V lednu mu prezident Miloš Zeman vzkázal: „Nech se očkovat, Václave, nebo riskuješ ve svém věku, že tě covid dožene.“ Klaus pak na konci února skutečně covidem onemocněl. Průběh měl mírný, léčil se doma. (zr)

Pravda je, že mezi naplněností center jsou velké rozdíly. Zatímco v Thomayerově nemocnici čeká na termín očkování podle centrálního rezervačního systému téměř 5000 zájemců, například v nemocnici v Trutnově jich je 949 a v Náchodě jen 64.

Nejméně nově nakažených od září

Momentálně se mohou registrovat všichni starší 55 let a od středy by se měla hranice posunout na 50 let. Od pondělí se mohou hlásit také pečující osoby.

Pokud budou dodávky vakcín dál vysoké, mohla by se hranice podle premiéra Andreje Babiše (ANO) posouvat každý týden.

Dosud podali zdravotníci přes 3,2 milionu dávek, z toho aspoň jednu dostalo víc než 2,2 milionu lidí.

Přes 72 procent lidí starších 80 let má minimálně jednu dávku vakcíny, u sedmdesátníků je to přes 68 procent a v kategorii 65 až 69 let skoro polovina.

Zároveň se zdá, že epidemie ustupuje. Za neděli potvrdily laboratoře 504 nově nakažených, to je nejméně od loňského září. V mezitýdenním srovnání je to zhruba o 320 méně. Víkendové přírůstky ale bývají nižší, méně se testuje.

Kdo se může aktuálně registrovat k očkování?
osoby starší 55 let
zdravotničtí pracovníci
nezdravotničtí pracovníci podílející se na péči o covidové pacienty
zaměstnanci kritické infrastruktury
technicko-hospodářští pracovníci ve zdravotnických zařízeních
Časově omezené registrace
osoby s chronickým onemocněním:do 15. 5.
v sociálních službách:do 15. 5.
osoby s chronickým onemocněním (druhá skupina):do 15. 5.
osoba pečující o osobu ve III. nebo IV. stupni závislosti:od 3. 5. do 15. 6.
akademičtí pracovníci VŠ:od 3. 5. do 15. 6.
Skupiny jsou v očkovacích centrech řazeny podle rizikového skóre a následně podle věku.
Pomoc s registrací:informační linka 1221 (8–19 hod.) e-mail: crs-podpora@nakit.cz
Zdroj: registrace.mzcr.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám