Hlavní obsah

Jak poznat poctivou online nebankovní půjčku?

Novinky, LIFO - CB, s.r.o.

Podle nové legislativy musí nebankovní společnosti splnit stejné podmínky jako banky. To znamená, že vzít si online nebankovní půjčku od instituce, která má licenci České národní banky, je dnes téměř stejně bezpečné, jako půjčit si v bance.

Foto: Pixabay.com

Úvodní obrázek

Článek

V některých ohledech mohou být online půjčky i výhodnější, např. v rychlosti vyřízení, kdy můžete mít peníze na účtu téměř ihned. Přesto se na našem trhu vyskytují nesolidní poskytovatelé nebankovních půjček. Jak je poznat? A jak zjistit, že se jedná o poctivou online půjčku?

1.    Ujistěte se, že poskytovatel online půjčky má licenci České národní banky

Na konci roku 2016 vstoupil v platnost nový zákon o spotřebitelském úvěru č. 257/2016 Sb. Ten zpřísnil pravidla ve prospěch všech poctivých poskytovatelů. Nyní je potřeba mít k poskytování spotřebitelských úvěrů licenci, kterou uděluje Česká národní banka. Hlavním cílem novely je chránit spotřebitele a vyčistit trh od lichvářů a nevěrohodných poskytovatelů půjček.

Jedním z důležitých bodů novely je, že poskytovatel online půjčky musí prověřovat bonitu klienta, resp. jeho schopnost splácet. To znamená, že pokud je žadatel o půjčku zadlužený, kam se podívá, a navíc třeba ani nemá adekvátní příjem, žádná seriózní nebankovní společnost mu nepůjčí. To se týká i všech úvěrů s označením jako “online půjčka bez doložení příjmů”, “online půjčka bez registru” a dalších půjček od nebankovních společností s podobnými názvy. Jedná se prevenci proti zabřednutí do dluhové pasti či prohloubení již trvajících finančních nesnází.

2.    Prověřte si společnost, od které si chystáte vzít online půjčku

Díky zmíněné novele již nemůže nebankovní půjčku poskytovat kdokoliv, přesto můžete narazit na nějakou tu vynalézavou neseriózní firmu. Proto je dobré si společnost vyhledat na internetu, projít si její webové stránky a všechny diskuze, v nichž se o ní mluví. Pokud by se některá společnost chovala opakovaně nesolidně, určitě by si zklamaní zákazníci v nějaké té diskuzi postěžovali. Na webových stránkách společnosti si ověřte, zda je zde uvedena úplná adresa. Zkuste také zavolat na telefonní číslo. V neposlední řadě si subjekt prověřte v živnostenském či obchodním rejstříku.

3.    Spíše než o výši úroku se zajímejte o RPSN

Samotná výše úroku o výhodnosti půjčky příliš prozradit nemusí. Zda je online půjčka skutečně výhodná, prozradí až RPSN (roční procentní sazba nákladů). Kromě samotné výše úroku tento ukazatel započítává všechny další poplatky, jakými je pojištění či poplatek za vedení účtu. RPSN bývá vyjádřena v procentech, a čím je nižší, tím bude online půjčka výhodnější.

4.    Délka splácení a poplatky z prodlení

Nejlepší je samozřejmě vždy splácet včas. Nicméně nikdy předem není jisté, kdy se přihodí něco nečekaného, a vy se dostanete do platební neschopnosti. Proto byste vždy měli důkladně zvážit své finanční možnosti a pro jistotu se vyhnout poskytovatelům, kteří si účtují závratné částky za poplatky z prodlení. Seriózní společnosti se při nenadálé neschopnosti splácet budou snažit s dlužníkem domluvit a hledat řešení. A to namísto toho, aby ho sedřeli z kůže a napálili mu co nejvyšší penále. Mezi řešení v nelehkých situacích patří např. vytvoření splátkového kalendáře, odklad splátek nebo sloučení půjček (tzv. konsolidace) - v případě více půjček u různých společností.

Foto: Pixabay.com

Jak poznat poctivou půjčku

Dalším bodem, na který je třeba se zaměřit, je poplatek za předčasné splacení půjčky. Mezi nebankovními společnostmi panují v tomto ohledu zcela markantní rozdíly. Zatímco u některých za předčasné splacení neplatíte nic, jiné požadují poplatky extrémně vysoké.

Závěr: Nebankovní půjčka bývá neúčelová, proto může pomoci při řešení nenadálých životních situací, např. při poruše domácích elektrospotřebičů, pračky, ledničky aj. Ocení ji každý, komu v bance nepůjčí, nebo kdo potřebuje zaslat peníze rychle na účet. Obvykle ji bývá možné vrátit zdarma do 14 dnů. Jejím dalším benefitem je, že většinou lze vše vyřídit po telefonu či online, takže člověk nemusí opustit pohodlí svého domova.

Výběr článků

Načítám