Hlavní obsah

Pohledem Thomase Kulidakise: Systémový problém korupce a očista ODS vs. ANO

Zatímco se v poslaneckých kulisách zase strhla hádka, zdali korupce na komunální úrovni má mít celostátní dopady nebo ne, v komunální politice se brojí před nadcházejícími volbami. V centru zájmu je pochopitelně hlavní město Praha, odkud pochází poslední velká korupční kauza.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

V jejím středobodu je hnutí STAN, chobotnice se ale rozlézá také k TOP 09, své jisté nemají ani ostatní. Výjimku ze stran panujících na magistrátu představují pouze ANO a ODS. Obě strany byly totiž v opozici, na nepravosti upozorňovaly, a tak se mohou teď kasat a zároveň doufat, že mají štít čistý.

Neodstoupím. Tu radost vám neudělám, vzkazuje Rakušan opozici

Domácí

Zatímco ANO kandiduje podle všeho tradičně samo za sebe, ODS se pustila do koalice s TOP 09 a KDU-ČSL. Tady ale padla kosa na kámen, protože s kauzou STAN se svezla také TOP 09, takže se umazává i ODS. Zde je zajímavé, že předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová-Pekarová ucítila příležitost zbavit se nebo alespoň oslabit svého potenciálního konkurenta, europoslance a teď už skoro bývalého komunálního předáka Jiřího Pospíšila.

ANO coby nejsilnější strana v opozici na celostátní úrovní těží z kauzy Hlubuček maximum v přímé úměře k tomu, jak vládní koalice vyčítá hnutí Andreje Babiše v obranném manévru kauzu Stoka. My voliči přitom jen nevěřícně kroutíme hlavou. Ošlehaným životem se potvrzuje teze, že špína je i v koutech nablýskaných místností magistrátních. Pesimisté si mohou říkat, že měli pravdu, optimisté a lidé, kteří naivně uvěřili morálnímu kýči slibu lepší a slušnější politiky, mají šanci si opravit názor.

Odejděte, vyzvalo předsednictvo TOP 09 Doležala s Fremrem kvůli kauze DPP

Domácí

Olbřímí část veřejnosti musí ovšem stát před pokušením se už na politiku vykašlat, protože hledat slušného politika je jako hledat jehlu v kupce sena. Rozčarování je to pochopitelné, ale nebylo by správné mu podlehnout. Rezignováním na věci veřejné se totiž už lautr nic nezmění, takže je lepší se alespoň snažit. Smutné je, že to, co se teď odehrává, je pokračování příběhu, který se táhne už od devadesátých let. Prasátka a prasata u koryta nejen že žerou, ale ještě odporně mlaskají a vypadá to, že příležitost dělá zloděje.

Vzhledem k ODS je to ovšem škoda, protože se zatím jeví, že se buď poučila, nebo prostě tlusté krky s řetězem a kriminálníci s bílými límečky o ni v době suché opoziční skývy ztratili zájem. Teď na ní ovšem ulpívá nevonnost koaličních partnerů a může za to draze zaplatit na celostátní i místní úrovni. Přitom zrovna na magistrátu by ODS měla šanci a k jejímu zvýšení by měla z hlediska politického pragmatismu kandidovat sama pod praporem sebedůvěry.

Vedení Pirátů a jejich koaličních partnerů typu Praha Sobě nám sice přineslo znalost názorů pana primátora Hřiba na vztahy s Tchaj-wanem, Čínou, USA, apod., ale dopravní a bytová situace se nijak zvláště nezlepšila, Praha vypadá jako ráj probíhajících archeologických vykopávek.

ANO potvrdilo Nachera jako kandidáta na primátora Prahy

Volby

Strany STAN s TOP 09 se čerstvě upatlaly, a tak nám nezbyde, než při hledání slušných lidí zvážit, zdali věřit ANO nebo ODS ještě jednou. I s rizikem, že budeme zase údajně zpovykaní nebo přijde další nesmysl typu Opencard. Dobrodruhové mohou zkusit ČSSD a Zelené.

Nejhorší ale je, že se v české politice zase projevil systémový problém. Čím víc špíny plave na povrchu, tím je rybník ohavnější pro lidi čisté a morální, tím víc bahňáků pak do rybníku leze, až je z něj hluboká stoka. Řešení je samozřejmě více kontrolních mechanismů, ale hlavně odvaha nebát se do Augiášova chlévu vstoupit a snažit se jej vyčistit.

Reklama

Výběr článků

Načítám