Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Vylekaná babiška na pavlači

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí Ústavního soudu, které změnilo některá pravidla volební soutěže, je důležitou událostí v politickém životě. Není to ale zemětřesení ani konec světa. Ústavní soud je od toho, aby mohl podobné změny nařizovat. Poslanci a senátoři jsou od toho, aby si s nimi bez zbytečných nářků poradili a zapracovali je do nových pravidel. Berou za to dost z našich daní, aby nefňukali a konali svou povinnost.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Co ale rozhodně stojí za pozornost, je hysterická scéna, kterou ve středu předvedl před televizními kamerami premiér a předseda ANO Andrej Babiš. Míra neadekvátnosti chování tohoto muže, který je t. č. předsedou české vlády, byla tak do očí bijící, že je na místě si jí všimnout podrobněji.

Babiška to byla, vylekaná babiška na pavlači, plná zloby, s chvějícím se hlasem, chrlící urážky směrem k předsedovi Ústavního soudu rychlostí záchodového splachovadla. Nebyla sama, záhy se k ní přidala členka vlády s bohatými životními zkušenostmi, které vyjevila v následujícím prohlášení: „Na ústavním nálezu mi hlavně vadí, že to tam měli přes tři roky a teď pár měsíců před volbami najednou rozhodují. Co je za tím? Komu se kdo zavázal, kdo komu co slíbil? Samozřejmě žádné důkazy nemám, ale takhle funguje život.“

Ministryně spravedlnosti nás tak nechala nahlédnout do pravidel svého života, v němž funguje zásada Něco za něco. Sama se řídí jiným rčením: Podle sebe soudím tebe. Spolu s hysterickým šéfem nakreslili věrohodný obrázek toho, co dnes máme ve vládě.

Premiér, který veřejně obviňuje předsedu Ústavního soudu z podkopání ústavního systému státu, je týž člověk, který hlásal svůj záměr řídit stát jako firmu, kterýžto záměr nemá nic společného s českou Ústavou. Je to stejná osoba, která mluvila o parlamentu, jednom z pilířů ústavního systému, jako o žvanírně, a okatě dávala najevo, jak ji obtěžuje plnění jejích ústavních povinností v části komunikace s parlamentem, jemuž je podle Ústavy podřízena.

Udání, které Babiš před kamerami četl z papíru, protože sám by těchto kýmsi úslužně podstrčených formulací bezpochyby schopen nebyl, navíc až podezřele připomínalo udání spolupracovníků StB, která jistě obsahoval spis Pavla Rychetského u této tajné policie jako nepřátelské osoby vůči komunistickému režimu.

Proč ale Babiš šel do vývrtky pokropené lží, ve které ho veřejně ještě nikdo neviděl? Protože změnu volebních pravidel, respektive jejich uvedení do souladu s Ústavou, vnímá jako nebezpečí, že po říjnových volbách už nebude premiér s chapadly ve státních strukturách, ale v lepším případě opoziční poslanec. A co by se stalo potom? Tady je stručný přehled:

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám