Hlavní obsah

Ústavní soud nechce ovlivňovat politiku, tvrdí Rychetský. Na Hrad nepomýšlí

Praha

Ústavní soud (ÚS) se podle svého předsedy Pavla Rychetského nesnaží ovlivnit politickou situaci, ale chrání Ústavu a princip rovnosti ve volebních procesech. Rychetský to prohlásil v reakci na výroky premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten uvedl, že ÚS ztratil zábrany a že Rychetský není nestranným soudcem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Článek

Babiš se svými výroky podle Rychetského dopustil dehonestujícího výroku vůči ostatním soudcům ÚS. Středeční nález byl totiž většinovým rozhodnutím patnáctičlenného pléna, pro které hlasovalo 11 soudců. Rychetský ani nebyl soudcem zpravodajem – nález připravoval Jan Filip.

Premiér Babiš zaútočil na Ústavní soud i Rychetského

Domácí

Rychetský pak také odmítl, že by plánoval v roce 2023 kandidovat na prezidenta s hnutím STAN, jak premiér naznačil. Úvaha je podle něj scestná, protože již opakovaně prohlásil, že se nikdy nehodlá ucházet o funkci hlavy státu.

„Ústavní soud ani jeho předseda se v této věci nebudou dále vyjadřovat,“ stojí v prohlášení soudu.

Způsob, jak odstranit Babiše?

Rychetského kandidaturu odmítl i šéf hnutí Vít Rakušan. „To je mentální svět pana premiéra. Kšefty, kšeftíky, něco za něco, uplatit a nabídnout. To my neděláme, sorry jako. Tohle na podzim skončí,“ uvedl.

Premiér ve středu na tiskové konferenci uvedl, že podle svých slov nevěří, že se strany na nové podobě zákona rychle dohodnou. Tvrdí, že rozhodnutí ÚS bylo motivováno politicky a jde o další krok k jeho odstranění. „Jde o další způsob, jak odstranit Babiše z politiky,“ řekl.

Babiš má nervy na pochodu, nechutný útok, zní z opozice

Domácí

ÚS vyhověl stížnosti skupiny senátorů STAN, KDU-ČSL a TOP 09 a zrušil část volebního zákona. Volebním koalicím tvořeným několika stranami či hnutími bude stačit stejně jako jednotlivým stranám překročit pět procent hlasů. Skončit má i zvýhodňování vítěze voleb při přidělování mandátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám