Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Válka o lidská práva na baště sv. Straky

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život jde dopředu mílovými kroky, ať si kdo chce, co chce říká. Tři mušketýři a d’Artagnan řešili vážné záležitosti během snídaně na baště sv. Gervaise u La Rochelle. Museli u toho válčit, což nebylo příliš komfortní. O mnoho let později rozhodovali komunisté obvykle po svolání výboru. Už to nebylo tak nebezpečné, kromě období, kdy se na výboru rozhodovalo o životě a smrti členů a nečlenů, ale bylo to dost nudné.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Naše doba nedávno nabídla nový způsob, jak rozhodnout efektivně, bez zapojování zbytečně velkého počtu osob, za použití technických prostředků, ale zároveň s vysokou estetickou hodnotou. Miloš Zeman a Andrej Babiš se usnesli, že Helena Válková nechce být ombudsmankou, ve dvou, za použití telefonu a obklopeni libozvučným českým popíkem zde.

Když dotyčná obdržela telefonický pokyn, nechť okamžitě oznámí v televizi, v rozporu se svým dosavadním zubonehtismem, že obhájkyní lidských práv být nechce, musel se v ní obnovit myšlenkový pochod dlouholeté členky strany. Nejlépe byl vyjádřen dobovým sovětským plakátem s heslem Strana řekla: „Musíš!“, Komsomol přikývl zde.

Ale staré prověřené kádry se snadno nevzdávají! Občanská společnost, ten zatracený výdobytek doby, kdy každý nečlen ANO má právo mluvit do toho, jestli smí být dlouholetá komunistka a spoluautorka Josefa Urválka obhájkyní lidských práv v demokratické společnosti, sice vyhrála bitvu, ale Válková stále válčí a svou válku vzdát nehodlá.

Jako stařena z pohádky o rybáři o rybce v moderní variantě už nechce po dvou zlatých kapřících Zemanovi a Babišovi funkci ombudsmanky, ale z křesla šéfky vládní rady pro lidská práva ji nedostanou ani párem volů zde. Ostatně se o to volové ani nepokusili.

Vážení spoluobčané. Teď vážně. Copak nechápete, že lid ve své moudrosti, která je nad naše chápání, měl pravdu, když vytvořil přísloví „Nasyp koni obroku, půjde s tebou do skoku“? „Nevidím úplný důvod, proč by měla (Válková) v tuto chvíli odstupovat,“ uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Jak se říkalo ve filmu Černý Petr: „Slyšíš ten rozdíl?“ Vládní lidská práva jsou něco jiného než lidská práva, milánkové.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Tuto vládu vede premiér, který se o svoje lidská práva bije jako lev nikoli na baště sv. Gervaise, ale na baště sv. Straky. Nechť tedy osvědčený kádr zůstane. Nechť jeho rozsudky dopadnou jako železná pěst bez nejmenšího slitování. Nechť jsou ohněm, který do kořene vypálí hanebnou hlízu kampaní. Nechť je zvonem volajícím po celé naší krásné vlasti k novým vítězstvím na pochodu k slunci socialismu… sakra, samozřejmě babišismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám