Hlavní obsah

Vláda o Válkové nehlasovala, sama odmítá odstoupit

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda řešila, jestli Helena Válková (ANO) skončí jako šéfka vládní rady pro lidská práva. Nakonec o tom ale ministři nehlasovali. Válková, která čelí kritice kvůli svému článku z konce 70. let, pod nímž je podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, odstoupit odmítla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Helena Válková a Andrej Babiš na snímku z roku 2013

Článek

Vláda jednala od pondělních 14 hodin. O Válkové, která byla ve Strakově akademii přítomna, ministři mluvili až v závěru.

„Paní Válková odmítla odstoupit a nehlasovalo se, jen se to projednalo,” sdělil Novinkám zdroj z prostředí vlády.

Na tiskové konferenci to následně potvrdila vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Profesorka Válková byla přizvána, aby vysvětlila svoji situaci. My jsme ji vyslechli. Vysvětlovala celou anabázi, jak to vzniklo, řekla, že připravuje trestní oznámení kvůli výrokům, které se objevily v médiích a žalobu na ochranu osobnosti,” uvedla Schillerová.

Téma otevřel šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček. „Pokud paní Válková bude pokračovat v té funkci, tak se bude více věnovat obhajobě toho svého působení než samotného fungování úřadu. Bude to komplikovat chod celé agendy,“ řekl v pondělí ráno novinářům Hamáček.

Pro odchod Válkové se vyslovil i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Připadá mi, že způsob, jak se paní Válková hájila, ji fakticky diskvalifikuje pro politické funkce,“ prohlásil při příchodu na jednání vlády.

Premiér Babiš už dříve řekl Právu, že Válkovou z rady odvolávat nechce.

Nevidím úplný důvod, proč by měla v tuto chvíli odstupovat
Karel Havlíček, vicepremiér za ANO

„Nevidím úplný důvod, proč by měla (Válková) v tuto chvíli odstupovat. Pokud se ona rozhodne, že tak učiní, tak to je samozřejmě na ní,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Válková se už vzdala nominace na post ombudsmanky. Nechala se však slyšet, že v čele rady vlády pro lidská práva chce ale zůstat.

Exministryně spravedlnosti Válková čelí kritice kvůli svému článku z konce 70. let, pod nímž je podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který je známý z procesu s Miladou Horákovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám