Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kůl v plotě model 2021

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebude to velká nadsázka, když napíšu, že zemí, které se v minulých dnech nejvíce věnovalo zpravodajství a komentáře ruských médií, prokremelských i nekremelských, bylo Česko. Šlo pochopitelně o kauzu Vrbětice. Jistý zlom nastal v neděli, ihned po projevu prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Okamžitě byl převzat Zemanův výklad událostí a nikdo se ho nesnažil nejen zpochybnit, ale ani uvést do kontextu české politiky a Zemanovy role v ní. Psychologicky je to jasné. Rusové mají v krvi – a to i ti Rusové, kteří si říkají demokraté –, že nejvyšší mocí ve státě je vždy jeden člověk a že jeho názor platí víc než zákony i než fakta. Momentálně to naplno zažívají s Vladimirem Putinem. Není divu, že slepě uvěřili v to, že každé Zemanovo slovo v Česku je zjevením nejvyšší pravdy, proti které nesmí nikdo ceknout.

Nakonec to došlo tak daleko, že dva mladí a inteligentní redaktoři rádia Echo Moskvy, které se považuje za oázu necenzurovaného projevu, vážně, aniž cokoli bližšího o Česku věděli, tvrdili, že vláda ČR podlehla západní nemoci házet všechno na Rusko, ale přišel moudrý Zeman a klepl vládu přes prsty. A vyhlásili ve svém pořadu Zemana Hrdinou týdne.

Řečeno rusky, Miloš Zeman byl v očích obyvatel RF, a především v očích Kremlu moloděc. Zasáhl a ukončil nedůstojné hemžení vládních trpaslíků proti moskevskému obrovi. Zachoval se jako pravý Vůdce.

Ale v pondělí bylo všechno jinak.

Premiér Andrej Babiš a první vicepremiér Jan Hamáček se rozhodli, že se Zemanem do kremelského chomoutu nepůjdou. Oba totiž Zemanova tvrzení o tom, že údajně existují dvě verze vyšetřování výbuchu ve Vrběticích, dementovali. Byl jsem zvědav, jak zareagují ruská média. Vím, že – v Rusku obecně a v Kremlu zvlášť – pohrdají slabochy, kteří prohrávají. A příval zpráv v kremelských a nekremelských médiích přišel okamžitě.

„Český vicepremiér prohlásil, že existuje jediná verze výbuchu ve Vrběticích“. „Český premiér stále trvá na diverzi ve Vrběticích“. „Senát Parlamentu ČR plánuje ústavní stížnost na prezidenta Miloše Zemana kvůli obvinění z velezrady v souvislosti s kauzou Vrbětice“. „Český premiér označil za jedinou příčinu událostí ve Vrběticích útok ruských agentů“. „Český premiér podpořil verzi vyhození skladů do vzduchu ruskými agenty“. „České ministerstvo obrany odmítlo obvinění z přechovávání zakázaných zbraní“. „Český premiér po setkání se Zemanem prohlásil, že existuje jediná verze výbuchu ve Vrběticích“.

Zeman o lidech rád hovoří jako o spotřebním materiálu. Vypadá to, že jeho užitkovost vypršela pro všechny. Je to kůl v plotě model 2021.

Reklama

Výběr článků

Načítám