Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kukaččí vajíčka bez valné pozornosti

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Grémium Poslanecké sněmovny by zítra mělo řešit možnost zřízení sněmovní vyšetřovací komise, která by prověřila vliv autoritářských režimů na dění v Česku. V Otázkách Václava Moravce to včera řekl šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Byl tam s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a místopředsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD).

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Jaké názory hosté měli a proč se téma oživilo právě v těchto dnech, je podrobně rozvedeno zde

Jen stručně: Michálek připomínal opakující se a sílící varování české Bezpečnostní informační služby, že nám, obrazně řečeno, kukačky z Ruska a Číny kladou stále více svých vajíček. Štěch Michálka v podstatě podporoval, ale vyzýval k jisté obezřetnosti, aby se s kukaččím vejcem nevyhodil celý obsah hnízda, kterým je pro něj nutnost přinejmenším ekonomické spolupráce s uvedenými zeměmi.

Vondráček jako obvykle zářil coby čerstvě upečená kobliha. Navíc uvažuje jako filozof Panglos z Voltairova Candida, který vždy tvrdil, že žijeme v nejlepším ze všech možných světů. ANO. Takže se z blaženosti vyvést nenechal, pro komisi by nehlasoval. Na tvrzení prezidenta Miloše Zemana, který je stěžejní čínskou a ruskou akvizicí v Česku, že se u nás vyráběl novičok, reagoval slovy: „To je prostě Miloš Zeman, který prostě si řekl, že se u nás vyrobilo pár molekul.“ Zeman vypadá dle této interpretace jako dědeček zde.

A já jsem zrovna v sobotu pozdě večer viděl našeho prezidenta v úplně jiné souvislosti. Byla mu prokazována mnohem větší úcta. Ona se totiž ruská prokremelská televize opět pustila do českého tématu, tentokrát to byl Pátý kanál.

Účelem reportáže bylo navození dojmu, že Češi jsou v područí EU, která je skrze nedávné usnesení Evropského parlamentu nutí, aby patologicky nenáviděli vojáky Rudé armády z konce druhé světové války. To se pochopitelně nemohlo obejít bez cesty do Řeporyjí, což je nyní v podání kremelských propagandistů to pravé evropské peklo a starosta Pavel Novotný je místní satanáš.

Ostatně se na to můžete podívat zde

Poté, co se jeden z hlavních propagandistických kanálů Rossija na Novotném spálil tak, že raději honem zavolal jiného Novotného, Stanislava, kdysi policejního prezidenta, aby Pavla Novotného pomluvil, nedostal řeporyjský starosta žádnou možnost promluvit přímo. Zato je tam reportérova věta, že si Novotný dovolil neposlechnout samotného Miloše Zemana, a Zeman mluví jako největší autorita. Doplňuje ho zmíněný Stanislav Novotný plus prokremelská drobotina.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Pořad je ukázkou polopravd, překrucování a profesionální neschopnosti. Nejpozoruhodnější ale je, že reportér měl v Praze připravená mluvicí kukaččí vajíčka. Je to námět pro vyšetřovací komisi, pokud vznikne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám