Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Klasikové napovídají: Debil, blbeček, debil, blbeček…

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vidíte to v televizi a nevěříte vlastním očím. Pak si ale přečtete potvrzení: „Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nemůže garantovat, že respirátory, které vláda nechala rozeslat seniorům, splňují avizované parametry. Věří nicméně, že to může garantovat ministerstvo vnitra, které jejich nákup zajistilo. Ministr to v neděli uvedl v Otázkách Václava Moravce v České televizi.“

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

To říká ministr zdravotnictví poté, co vláda slavnostně poslala každému občanovi nad 60 let 1 respirátor a 5 roušek, aby je ochránila. Nejeden senior tento nevyžádaný dárek už vrátil, protože roušky byly volně ložené, bez záruky, že nebyly nakaženy. Teď se dozvěděli, že i respirátor si můžou strčit kamsi.

Samozřejmě ministr vnitra Jan Hamáček k respirátorům uvedl, že byly testovány Výzkumným ústavem bezpečnosti (VÚBP) práce a schváleny. Je to ale člen sestavy, která se kroutí jako žížala a pořád mění výpovědi. Andrej Babiš a jeho parta jsou v ničení důvěry ve vládu důkladnější než kobylky.

Co tedy máme? Dva ministry, kteří si zásadně protiřečí ve věcech, které se týkají zdraví a životů občanů, notabene těch, o kterých stále vyprávějí, že jim leží na srdci nejvíce, tedy seniorů. Nádavkem nižší vládní porost, jako například zmocněnce Romana Prymulu, který veřejně tvrdí zas něco úplně jiného, než co potom řekne příslušný ministr. Čerstvě se to týká možného uzavření středních škol a povinného nošení roušek venku.

Běžte už všichni do háje, když na svou práci nemáte a jen si děláte z lidí hlupáky.

Jenže ryba smrdí od hlavy. Babiš zase perlil na čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně. Nemám úctu k předsedovi vlády, když používám toto slovo? Přesně tak, nemám. Úctu můžu mít jen k tomu, kdo si ji zaslouží. Toto individuum řečnilo uprostřed pandemie, kterou nezvládá, takhle:

Foto: psp.cz

Přepis části projevu Andreje Babiše ve Sněmovně

S definitivní jistotou, že rozhodně není hospodářem na svém pracovišti, vyplodilo také tuhle pasáž: „Takže prosím vás, důchodci, nemusíte se bát, dokud já budu ve vládě, vždycky budou vyšší důchody. I sleva. (Potlesk z lavic ANO.) Takže jako já nevím co... Teď jsem zapomněl, ještě jsem něco chtěl říct jako. (Obrací se na poslankyni Šafránkovou:) Co jste to říkala?“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

V těžké chvíli vyhledej pomoc klasiků. Co nám k této vládě napovídají? Tohle. „Vždyť je to tady jeden vedle druhého samý debil nebo blbeček! Vždyť se podívejte: debil, blbeček, debil, blbeček, debil, blbeček, debil, blbeček. Akorát tamhle vzadu, to je snad jediná výjimka, sedí dva blbečci vedle sebe!“

Reklama

Výběr článků

Načítám