Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Hitlerové vyrůstají z podhoubí, které nemizí

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Představte si agresivního muže stojícího v čele země, která má značný vojenský potenciál. A tento muž s tváří zkřivenou nenávistí prohlašuje v televizním projevu: „Český stát nikdy neexistoval, je to umělý výplod Tomáše Garrigue Masaryka a je geopolitickou katastrofou, že není pod naší nadvládou, do níž patří!“ Noční můra, co?

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ukrajině se to přihodilo včera. Vladimir Putin prohlásil, že ukrajinský stát je fikce, neboť ho stvořil (zločinný) Vladimir Iljič Lenin. Ruský prezident neodhalil nic nového ze své myšlenkové bagáže. Vždy mu vycházelo, že žádní Ukrajinci neexistují, jsou to Rusové. A když to jsou Rusové, tak mají být pod ruským vůdcem. Teď začal naplňovat své utkvělé představy.

Jestliže mnoha lidem připomněl Adolfa Hitlera, nebyla to náhoda. Hitlera jako sjednotitele zemí osídlených Němci, včetně Sudet, rehabilitoval Putinův člověk již v roce 2014. Kéž by se naplnilo rčení, že dějiny se opakují dvakrát: poprvé jako tragédie, podruhé jako fraška. Záleží na tvrdosti reakce euroatlantického světa.

Snad jeho představitelé konečně pochopili, že nemají před sebou obtížného partnera, ale rozzuřeného barbara, který se nehodlá zastavit před ničím, aby naplnil své komplexy velikášství kořenící v méněcennosti. Bude-li stopnut Nord Stream 2, jak se nyní uvádí, neměl by to být jediný krok k odkázání Putina a jeho party do patřičných mezí.

Nord Stream 2 je u ledu

Evropa

Mně už ale několik dnů nejde z hlavy jiný příběh. Opět vás vyzývám k zapojení představivosti. Jste doma a najednou vás nutí sebrat jen to potřebné a odjet do neznáma. Jedete, ale nevíte kam. Až se autobus zastaví, zjistíte, že na vás a vaše děti, které pláčou a mají hlad a žízeň, nikdo nečeká. Pak vám oznámí, že vás povezou dál, někam kde dávají lišky dobrou noc.

Místní se k vám chovají různě, jsou mezi nimi hodní lidé, ale další vám spílají jako příliš náročným parazitům. Jste doslova na mizině, domů se vrátit můžete těžko. Vždyť vás odstěhovali s tím, že bude válka. Ta sice nebyla, ale svou roli pro propagandu jste sehráli a teď se můžete jít klouzat… To je sumář zpráv po nuceném vystěhování části obyvatel separatistických území na východě Ukrajiny do Ruska.

Tito lidé se ale nebránili. Dovolili, aby s nimi manipulovali. Dokonce někteří uvěřili. I oni jsou poddajným podhoubím, z něhož mohou vyrůst Hitlerové. Toto podhoubí není jen na Ukrajině či v Rusku, je i jinde včetně Česka. Skrývá ho v sobě každé hnutí, které je založeno na vůdcovském principu. Není náhodou, že právě SPD Putinovu agresi jakoby nevidí.

Výběr článků

Načítám