Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Danajec se dvěmi věcami

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby člověk uslyšel jméno Andrej Babiš poprvé, byl by radostí bez sebe, že český premiér výrazně podpořil přání Bělorusů skoncovat s autoritářským režimem.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ale Babiš není nepopsaná tabule. Na obrácení Ferdyše Pištory ať věří naivní lidé. Spíše bych čekal, že eventuální privatizace státního průmyslu, která by v případě vítězství protilukašenkovských sil mohla nastat, by mohla zaujmout nemajitele Agrofertu, jímž je jak známo český premiér. Po podnicích na zpracování ropy má třetí největší roční obrat v zemi chemička Bělaruskalij.

Největší běloruské podniky

Proč mi přijde kritika z Babišových úst na Lukašenkovu adresu jako nepřirozená a nedůvěryhodná? Proto, že v politice mají shodnou krevní skupinu. Pamatuji si, jak se choval Aljaksandr Lukašenka během minské schůzky v únoru 2015, kdy se řešila za přítomnosti prezidentů Ukrajiny, Ruska a Francie a německé kancléřky ostrá fáze ruské války proti Ukrajině. Úslužnějšího a úlisnějšího hostitele by člověk nenašel. Přítomnost velkých evropských šajb mu dělala dobře. A co prováděl Babiš, když se poprvé ve vládní funkci dostal do Evropy? Tohle. Hodně podobný styl.

To jsou ale vnější známky. Důležitější jsou obsahové. Lukašenka teď dští oheň a síru na EU, kterou obviňuje ze všech smrtelných hříchů. A Babiš? Řeší „ty nesmysly některé, které přicházejí z Evropské unie“. Tohle říká v novém videu, kde se také s obyvateli České republiky podělil o nový lingvistický objev hodný premiéra: „Tento ročník se vyznačoval dvěmi věcami.“

I to by mohli Babišovi příznivci přejít mávnutím ruky s poznámkou: „Negramot, ale náš.“ Jenže premiér se vyznává ze svého vidění světa mimo jiné ve slovech: „Je potřeba, aby úředníci, hlavně epidemiologové, předtím, než jdou s něčím ven, nás detailně informovali.“

Pozoruhodně lukašenkovské jsou tady dva body: 1. Epidemiologové jsou úředníci podřízení Babišovi. 2. My, tedy Babiš, o všem rozhodneme sami, protože máme ten selský rozum. Babiš navíc dodal: „Ten vir je jinej teď, je oslabenej.“ Odbornou úrovní to připomíná Lukašenkův recept, jak koronavirus porazit: práce na traktoru, parní lázeň a hodně vodky.

A tady je příklad z jiného světa: švédský premiér Stefan Löfven v rozhovoru pro páteční vydání listu Dagens Nyheter na otázku, jak se dívá na kritiku, že během zvládání krize, místo aby to vzal na sebe, svěřil zodpovědnost úřadu pro veřejné zdraví, mimo jiné uvedl: „V epidemiologických záležitostech poslouchám úřad. Cokoli jiného by bylo podivné a navíc protiústavní.“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Takže k Babišovi lze říct jen toto: Bojte se Danajců i dary přinášejících! A méně učeně: se svými dvěmi věcami je nám na dvě věci.

Reklama

Výběr článků

Načítám