Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Bílá a černá. Válka zná jen tyto barvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český premiér je v Kyjevě. Hlavní město Ukrajiny je hlavním cílem ruské agrese. Petr Fiala se setkává s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským. Ukrajinský prezident je terčem číslo jedna Putinovy invaze. Český předseda vlády, společně s polským a slovinským premiérem, přijel podpořit Ukrajinu a Zelenského a vyjádřit pohrdání kremelským potkanem s jadernou pumou v pazourech.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Samozřejmě za potkana neoznačil Vladimira Putina Petr Fiala. To je můj hodnotící soud. Stačilo, když hlava české vlády udělala krok, který vyvolal pochopitelné a široké ocenění lidí. Ve veřejném prostoru je bezpočet poděkování premiérovi za to, že se člověk zase, po dlouhých letech, nemusí stydět za své zvolené zástupce, a že dokonce má být proč na ně hrdý.

Někteří si s hrůzou představují, co by se asi odehrávalo, kdyby loňské podzimní volby nedokázali občané zvrátit na svou stranu proti pouhým obyvatelům. Pánbůh s námi a zlý pryč! chtělo by se leckomu s velkou úlevou říci. Jenže zlý pryč není. Zlo pouze v prvních dnech po začátku ruské války proti Ukrajině zalezlo. Ani to už však není pravda. Vystrkuje růžky a čeká, až se lidé z mimořádně tíživé situace unaví.

Babišova letka dostala nový úkol. Má všemi způsoby upozorňovat na růst cen. To je obvyklá zbraň opozice a za mírových časů je legitimní. Jenže mírové časy zrovna nejsou. Proč rostou ceny pohonných hmot? Fiala v neděli vysvětloval, jaký vliv na to má Putinova válka. Ale kromě Putina měli žně ryze čeští vyžírkové. Koukněte.

To byli ekonomičtí paraziti. ANO zaujalo pozici parazitů politických. Nedá se říct, že by to bylo v rozporu s filozofií tohoto spolku. Ale zaznamenat se to musí, ať víme, kdo je kdo.

A tak je dnes v naší společnosti k vidění jasné rozdělení na bílou a černou. Milovníky odstínů a bohatství barev chápu, ale musím s lítostí sdělit, že je válka. Jasně že ji nikdo úředně nevyhlásil. Pokud však někdo zaznamená válku až v okamžiku, kdy do jeho domu narazí Putinova raketa, má na to sice nárok, ale bude momentálně zavostalej.

Válka zná jenom bílou a černou. Zbytek se odkládá, až skončí. Není proto divu, že ve stejné zemi ve stejnou dobu jsou k vidění naprosto odlišné jevy. Jednak toto:

A jednak toto:

Jak si s tím má člověk poradit? I na to už někteří lidé přišli. Například takto:

Reklama

Výběr článků

Načítám