Hlavní obsah

Fiala už je v Kyjevě, kde se má setkat se Zelenským

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) spolu s premiéry Polska a Slovinska Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou vyrazili v úterý do Kyjeva, kde se mají setkat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem. Do hlavního města dorazil vlak s premiéry zhruba v 18:30 SEČ.

Foto: Úřad vlády ČR

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

Fiala o návštěvě Ukrajiny, která se brání ruské agresi, informoval ráno na Twitteru. Za polskou stranu se jednání zúčastní ještě polský vicepremiér Jarosław Kaczyński.

„Tato návštěva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti,“ doplnil Fiala.

Živě: Záběry z KyjevaVideo: Reuters

Ukrajinské straně nabídne i další pomoc.

Od zahájení ruské invaze nebyli na Ukrajině žádní státníci. Politici si většinou telefonovali s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, do Moskvy osobně dorazili izraelský premiér Naftali Bennett a bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, který je znám svým blízkým vztahem se šéfem Kremlu. S Putinem v Moskvě jednal o mírovém řešení konfliktu, výsledky rozhovorů ale nejsou známé.

Kamera zachytila dopad rakety na dům v Kyjevě

Válka na Ukrajině

Rusové se snaží obklíčit Kyjev. Hlavní město je opakovaně terčem dělostřelecké palby. Ve městě byl kvůli ostřelování vyhlášen na 35 hodin zákaz vycházení.

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Kyjeva s hrůzou ohledávají své vybombardované domovyVideo: AP

Z Ukrajiny do okolních zemích uprchly stovky tisíc lidí. Nejvíce jich zamířilo do Polska, v Česku je podle odhadů zatím přes 200 000 uprchlíků.

Čína se už rozhodla pomáhat Rusku ve válce, bojí se Američané

Evropa

EU uvalila na Rusko v reakci na jeho válečné tažení proti Ukrajině několik balíků ekonomických sankcí a snaží se Ukrajině pomáhat dodávkami zbraní i zboží.

Fialu po dobu jeho nepřítomnosti zastoupí vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).  Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) byli šéfové silových resortů o premiérově cestě v noci informováni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám