Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Zimní spánek - Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sváteční den odlišuje ode dne všedního, že se všichni chováme trochu lépe než obyčejně. Blízkým přejeme dobré, pokud pro neblízké nezbude vlídného slova, neříkáme alespoň nic. Prezident už se novým kouskům nenaučí, ať je svátek sebestátnější či sebeducho vnější, pokaždé věnuje část své řeči spílání.

Josef Koukal

Článek

Obsahem vánočního poselství národu nemá být – ani okrajově – zpráva, kdo je lump, dokonce i pokud by jím doopravdy byl. Jak by to vypadalo, kdyby papež ve svém Urbi et orbi místo žehnání začal dštít oheň a síru na všechny hříšníky a kacíře? Pandemii covidu-19 nezavinila vláda, ale ani opozice. Obě strany v určité době tápaly, hledět máme kupředu. Nejdůležitějším bodem letošního poselství je samozřejmě prezidentův apel na všechny občany, aby dodržovali hygienická opatření a nechali se očkovat. Jak už dříve oznámil, sám překoná strach z jehly a vakcinaci podstoupí, byť ne před kamerami. Prvotní váhání odhodil po konzultaci s lékařem i premiér Andrej Babiš, který se nechal očkovat jako první. Osobní příklad je vždycky bernější mincí než tisíc prohlášení.

Zvlášť když nadcházející období bude pro zastavení epidemie možná rozhodující. Připravme se, že potrvá dlouho. V několika příštích měsících nás nečekají volby, to až v říjnu. V neděli jsme vstoupili do pátého stupně protiepidemických opatření. Teprve v příštích dnech budeme sčítat důsledky předvánočních výprav po nákupních centrech a svátečních návštěv. Leckdo bude možná v pokušení užít si ještě silvestr, i když bychom po deváté hodině neměli vystrčit nos a početnější návštěvy se důrazně nedoporučují.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Jsou tací, co si ukládají novoroční předsevzetí, pořizují si domů různé, často drahé mučicí nástroje k tělesnému utužení nebo drží hladovky. Když už do něčeho po Novém roce zatnout zuby, měli bychom vzít pandemii konečně vážně. Teď už doopravdy. Z různých směrů se na nás budou stahovat ochotní političtí spasitelé, na podzim to bude jeden mesiáš vedle druhého. Žádný z nich však za nás karanténu dodržovat nebude a na očkování budeme muset zajít také sami. A místo plesové sezony začne po svátcích společenský zimní spánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám