Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Profesionál - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Že kuřák marihuany pracuje jako taxikář, si představit dokážu, namátkové silniční kontroly na drogy jsou u nás vzácné jako Rosalba dexteri na českém palouku. Že se dva profesionální rikšové z hecu předhánějí v rychlosti za plného provozu, mě nepřekvapuje o nic víc.

Josef Koukal

Článek

Styl jízdy policie prakticky nehlídá, to by nestihla stacionárně měřit rychlost a alkohol. I to, že dostih skončí neštěstím, se dá pohříchu čekat. Oprávněný úžas ovšem vzbudí, pokud pachatel najde pochopení u soudu, kde pozůstalí ještě oplakávají jeho oběť.

Domažlický soud poslal ve středu nepravomocně na 18 měsíců za mříže 38letého taxikáře, který s THC v krvi při nesmyslné honičce s kolegou havaroval a zabil svého zákazníka. K činu došlo na trase Česká Kubice - Domažlice před necelým rokem.

Honičku taxikářů odnesl zákazník smrtí

Krimi

Alexej Martínek měl mladého muže, který si jej objednal, dopravit z příhraniční obce do dvanáct kilometrů vzdáleného okresního města. Na osmém kilometru však předjel kolegu se žlutou svítilnou na střeše, který si to nenechal líbit. Martínka dojel a chtěl mu oplatit stejným. Svědci popsali, kterak oba profesionální řidiči v adrenalinovém záchvatu s nohama na plynu a vedle sebe vyrazili divokou rychlostí až do nedaleké zatáčky, kde je ztratili z dohledu. Za ní už mohli jen volat záchranku k havarovanému vozu s mrtvým pasažérem na palubě.

Zhruba před deseti lety vzbudilo pozornost pár případů silničních pirátů, kteří bezohlednou jízdou a vybržďováním zavinili nehody na D1. Městský soud v Praze tehdy přelomovými rozsudky uvedl do života zásadu, že auto je zbraň, činy kvalifikoval jako pokusy o úmyslné těžké ublížení na zdraví a honoroval několikaletými nepodmíněnými tresty a zákazy řízení. Šlo o prvotrestané pachatele, kteří tvrdili, že nikomu ublížit nechtěli, a jejich činy se obešly bez fatálních následků.

V Martínkově případě nelze o nedbalostním jednání vůbec hovořit, i soudce je označil za hazardérství u profesionála neomluvitelné, navíc spáchané pod vlivem návykové látky. Pak lze ovšem stěží pochopit mírný, jedenapůlletý trest spojený se sedmiletým zákazem řízení, který bývá obyčejně po přezkoušení zhruba v polovině přerušen.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Letos v únoru jsme na tomto místě vyjádřili pochopení pro německou policii, když žádala vydat do tamní vazby českého řidiče kamionu, který při předjíždění na tamní dálnici ohrozil autobus se školními dětmi. S tím, že podobné chování z našich silnic dobře známe. Budeme znát i dál, dokud je policie nezačne stíhat a soudy trestat jako naši západní sousedé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám