Hlavní obsah

Ze zoo v San Francisku ukradli lemura. Pátrá po něm policie

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Jmenuje se Maki, je mu jedenadvacet let a usilovně po něm pátrá policie. Od běžných informací o pohřešované osobě se však tato liší v jedné podstatné věci: Maki je lemur. V úterý byl ukraden ze sanfranciské zoo a je v ohrožení života. Kvůli svému věku totiž Maki potřebuje speciální dietu.

Foto: San Francisco Zoo, .

Lemur Maki, který byl v který odcizen ze zoologické zahrady v San Francisku.

Článek

Podle informaci policie, která ve středu vydala tiskové prohlášení, zmizel lemur ze svého výběhu v noci z úterý na středu. Následujícího dne ráno zoologická zahrada nahlásila Makiho zmizení policii.

Vše nasvědčuje tomu, že zvíře bylo ukradeno. Jedenadvacetiletý Maki je jedním z nejstarších lemurů kata z devatenáctičlenné skupiny, kterou zoologická zahrada chová. A právě jeho věk může být velkým problémem.

„Chápeme, že lemuři jsou roztomilá zvířata, ale Maki je vysoce ohrožený jedinec, který vyžaduje speciální péči,“ uvedl doktor Jason Watters ze Sanfranciské zoologické společnosti, když oslovil veřejnost o pomoc s pátráním.

Maki potřebuje speciální složení stravy a panují obavy, že zloději si toho nejsou vědomi nebo jim je to jedno. Už tak stresovou situaci, jakou je vytržení z místa, kde žije, by Maki kvůli nevhodnému zacházení nemusel přežít.

Obyčejně se lemuři dožívají šestnácti let, Maki se doposud těšil dobrému zdraví, ale kvůli svému věku už se pohyboval velmi pomalu. Právě to z něj nejspíš udělalo snadno kořist.

I jako domácí mazlíček si lemur zachová instinkty divokého zvířete

Jak na to

Není to první krádež lemura, která se v Kalifornii odehrála. Loni v červenci ukradl muž lemura ze zoologické zahrady v Santa Aně. Byl odsouzen na tři měsíce vězení. Ukradený lemur byl tehdy nalezen a v pořádku vrácen. Současnému zloději hrozí v případě úhynu zvířete až roční trest odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám