Hlavní obsah

Záhadný tvor z mořských hlubin zamotal hlavu thajskému rybáři

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když ve středu 28. srpna vytáhl čtyřiadvacetiletý rybář Satid Wangnurak síť z vody na pobřeží jihothajské provincie Songkhla v Thajském zálivu, nevěřil svým očím. Jeho pozornost zaujala šedá skvrna. Takové stvoření dosud neviděl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Thajsku vytáhli z moře podivné stvořeníVideo: AP

 
Článek

Tajemného tvora dal na dřevěnou lavici a pozoroval, jak se pomalu hýbe po červeném povrchu. Stvoření vypadalo jako změť šedého slizu s černými skvrnami uvnitř buněk, které se podobají larvám.

Rybáře samozřejmě zajímalo, co že to našel, ale nikdo z jeho známých to nevěděl.

„Nevím, co to může být, a nevěděl to ani nikdo, s kým jsem o tom mluvil,“ řekl pro ViralPressWangnurak.

Zpátky do moře

„Nemyslím si, že by to bylo nebezpečné, protože se to pohybovalo velmi pomalu a nemělo to nic, čím by mě to mohlo kousnout, přesto jsem dával pozor, abych se toho nedotýkal rukama,“ popsal rybář.

Nakonec tvora vrátil zpátky do moře. „I kdyby to byl nějaký zmutovaný druh, je nejlepší ho vrátit do oceánu, kam patří,“ uzavřel Satid.

Raději se nedotýkat

Ve skutečnosti se jednalo o sumýše neboli mořskou okurku. Když se dostanou z vody, často drobně změní barvu. Tito tvorové se řadí mezi prastaré živočichy třídy ostnokožci a jsou jakousi podmořskou úklidovou četou, živí se totiž sedimenty na mořském dně.

Rybář nicméně udělal dobře, že se tvora nedotkl. Sumýš sice není ani rychlý, ani výhružně zbarvený a nechrání ho ani pevná schránka nebo ostny, ale vyvinul se u něj jiný specifický obranný mechanismus.

Sumýši jsou schopni vyvrhnout část svých vnitřních orgánů v podobě lepkavých vláken, které mohou predátora obmotat, zalepit, a tak i případně usmrtit. Vnitřní orgány sumýše se zakrátko zregenerují. Někteří sumýši dokonce produkují jed holothurin, který může útočící rybu zabít, dostane-li se do kontaktu s lidskýma očima, může člověka nenávratně oslepit.

Reklama

Výběr článků

Načítám