Hlavní obsah

Vystrkal nosem burák na horu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé rádi překonávají rekordy všeho druhu, výkon Boba Salema však patří k těm opravdu nejpodivnějším. Třiapadesátiletý Američan vystrkal svým nosem na vrchol coloradské hory Pikes Peak (4302 metrů nad mořem) burský oříšek, a stal se tak prvním mužem v 21. století, kterému se to povedlo.

Foto: City of Manitou Springs

Bob Salem během svého bizarního výstupu na Pikes Peak.

Článek

Salem na svou misi vyrazil po čtyřech 9. července ráno. V pátek 15. stanul po cestě dlouhé zhruba 20 kilometrů na vrcholu. Svým výkonem tak oslavil 150. výročí města Manitou Springs, odkud pochází.

„Není to lehký úkol, leč s podporou lidí tento tlačitel buráků může vstoupit do historie,“ napsalo na svých facebookových stránkách město Manitou Springs, když Salem započal svůj pokus. Město leží ve výšce 2000 metrů nad mořem. Muž tak překonal 2300 výškových metrů.

„Nemyslím, že jsem blázen, jen postižený výstředností,“ smál se Salem před svým pokusem. Na složitou cestu, kterou zdolával po čtyřech, si vzal chrániče kolen a loktů a speciální postrkovátko připevněné na nose. Cestoval především v noci. Přes den byl výstup obtížnější kvůli velkému vedru. „Taky jsem musel každých pět, deset minut zastavovat a dělat fotky a bavit se s lidmi,“ uvedl Salem.

Principem výzvy bylo dostrkat nosem na vrchol jakýkoliv burák. Proto měl Salem s sebou několik náhradních, které využil. Někdy se totiž stalo, že mu arašíd spadl do praskliny, ze které ho nemohl vytáhnout. Nemohl se buráku dotknout rukama.

První pokus už v roce 1929

Po sedmi dnech slavil Salem triumf a s ním i městečko Manitou Springs a stal se dokonce novým rekordmanem. Jakkoliv bizarně to zní, nebyl prvním člověkem, který burák na Pikes Peak vytlačil nosem.

Foto: City of Manitou Springs

Štastný Bob Salem s pamětním diplomem po úspěšném pokusu.

V roce 1929 se to povedlo Billu Williamsovi za 22 dní. Williams tehdy vyhrál sázku o 500 dolarů, což nebyly v té době malé peníze. Dnes by to bylo zhruba 8700 dolarů, tedy 211 tisíc korun).

Američan překonal rekord v zapamatování si pořadí balíku karet pod vodou

Muži

V roce 1963 pak Ulysse Baxter stanovil rekord, když oříšek dokázal vystrkat nahoru za osm dní. Další pokus, u kterého není jasné, jak dopadl, pak proběhl v roce 1976.

Salem svým pokusem Baxterův rekord překonal. Nejde ale jen o bláznivý pokus. Američan podporuje charitu a svým bizarním kouskem, který přitahuje pozornost, se snaží přimět lidi, aby se více zajímali o problematiku bezdomovectví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám