Hlavní obsah

V Thajsku objevili téměř 5000 let starou kostru plejtváka

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko thajského Bangkoku byl učiněn unikátní objev, který by dle slov vědců mohl poskytnou výjimečné „okno do minulosti“. Zhruba dvanáct kilometrů od pláže byl nalezena kostra velryby, pravděpodobně předka plejtváka Brydeova. Její stáří je odhadováno na 3 až 5 tisíc let.

Foto: Profimedia.cz

Unikátní nález umožní vědcům nahlédnout do minulosti.

Článek

Vzácné kosti byly objeveny na počátku listopadu, tento týden o objevu informoval ministr životního prostředí Varawut Silpa-archa. „Je jenom pár subfosilií (částečná zkamenělina - pozn. red.) velryb v Asii. A ještě míň jich je v tak dobrém stavu,“ dodal pro BBC Marcus Chua z Národní univerzity v Singapuru.

Celá kostra měří na délku zhruba dvanáct metrů, lebka samotná kolem tří metrů. Vědcům se zatím podařilo vyjmout ze země 80 procent kostí, včetně lebky, obratlů, žeber, ploutví a lopatek.

Foto: Profimedia.cz

Lebka měří kolem tří metrů, celá kostra pak téměř dvanáct.

Kostra by podle vědců mohla patřit plejtváku Brydeovu, teprve pozdější průzkum však bude moci odhalit rozdíly mezi tehdejší velrybou a jejími dnešními současníky.

Kostra postrachu druhohor se vydražila za tři čtvrtě miliardy

Koktejl

Kosti mohou vědcům poskytnout i další důležité informace o „paleobiologických a geologických podmínkách, hladiny moře a biologických společenstvích té doby“. Z jaké doby kostra přesně pochází bude musit určit až radiouhlíková metoda datování. Výsledky budou dle vědců známy během prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám