Hlavní obsah

V Alabamě roste maxipes. Třináctiměsíční štěně alabaje je už teď větší než jeho páníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sociální síti TikTok vzbudilo rozruch video, kdy muž z americké Alabamy cvičí svého psa. Třináctiměsíční štěně je už teď větší než jeho majitel a váží 80 kilo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Štěně středoasijského pasteveckého psa se jmenuje Appa a jeho majitel si ho dovezl z Libanonu. Psovi je přes rok a váží více než 80 kilo. Když se postaví na zadní, je vyšší nejen než jeho majitel, ale velikostí překoná i vchodové dveře domu.

Video z výcviku mělo na TikToku přes deset milionů shlédnutí. Řada komentujících byla velikostí psa zaskočena, někteří dokonce zpochybňovali, zda se nejedná o výplod CGI, tedy o počítačovou animaci.

Hlídači a obranáři, pro výcvik nevhodní

O počítačové triky se nejedná. Toto pět tisíc let staré psí plemeno původem z Turkmenistánu a dalších států střední Asie patří co do velikosti mezi největší psí plemena na světě. Dospělí jedinci váží běžně přes 50 kilogramů a v kohoutku měří přes 65 centimetrů. I na alabaje je ovšem Appa mimořádně vyvinutý.

Turkmenistán má novou dominantu. Pozlacenou sochu psa

Koktejl

Tito psi jsou především hlídači a obranáři, kteří jsou schopní snášet drsné podnebí i nedostatek potravy a vody. V některých oblastech fungují dokonce i při teplotách pod -40 °C. Pro klasický služební výcvik se nehodí, protože nesnášejí jakoukoli drezuru, a ačkoli chápou velmi dobře, co se po nich žádá, nepovažují často cviky za smysluplné a odmítají je vykonat.

S postupným zánikem kočovného pasteveckého způsobu života obyvatel jejich domoviny se začaly počty těchto psů rapidně snižovat, takže i v centrální Asii už na ně nenarazíte tak často, jak tomu bývalo dřív.

Reklama

Výběr článků

Načítám