Hlavní obsah

Turkmenistán má novou dominantu. Pozlacenou sochu psa

Novinky, Matěj Pálka

Po světě je rozeseta celá řada zvláštních soch. Třeba v Melbourne mají sochu prvního guvernéra Austrálie postavenou vzhůru nohama i s podstavcem, v Nebrasce zase stojí Stonehenge utvořený z vraků nebo v Paříži lze najít muže, který prochází zdí. Do výběru zvláštních lze přiřadit i obrovskou pozlacenou sochu psa v Turkmenistánu. Odhalena byla za účasti tamního prezidenta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Turkmenistánu odhalili s velkou slávou za účasti prezidenta sochu psaVideo: Reuters

 
Článek

Obří pozlacená socha středoasijského pasteveckého psa vévodí jednomu z nejfrekventovanějších kruhových objezdů v hlavním městě Turkmenistánu Ašchabadu.

Podstavec sochy je lemován velkoplošnou obrazovkou, na které jsou promítány stylizované záběry ze života tohoto plemene.

V Praze odhalili první sochu Marie Terezie v ČR. Bude budit debaty, zní z radnice

Domácí

Sochu slavnostně odhalil sám turkmenský prezident a předseda vlády v jedné osobě Gurbanguli Mjalikgulyjevič Berdymuchamedov, který vládne zemi od roku 2007.

Trochu se to nabízelo - vždyť socha psa sousedí s dalším pozlaceným monumentem - Berdymuchamedovou jezdeckou sochu. Vládce Turkmenistánu je ale i jinak znám svou nákloností k psům.

O středoasijských pasteveckých psech, kterým se také říká alabajové, napsal knihu i báseň. Plemeno také zařadil na seznam národního dědictví a v roce 2017 daroval štěně alabaje ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turkménský prezident je velkým milovníkem psů. Štěně alabaje daroval v roce 2017 i Vladimíru PutinoviVideo: Reuters

Alabajové jsou v šestimilionovém Turkmenistánu mimořádně oblíbení. Široce je využívá řada tradičních pastevců. Jedná se o velké psy s robustní stavbou těla. Samci váží v dospělosti přes 50 kg a v kohoutku mají přes 65 cm. Mají silně vyvinutý teritoriální pud a jsou výbornými obranáři a hlídači.

Reklama

Výběr článků

Načítám