Hlavní obsah

Při západu slunce na Filipínách byly spatřeny hned tři vodní sloupy

Novinky, pal

Při sobotním západu slunce na Filipínách se podařilo zachytit zajímavý přírodní jev. Hned tři vodní sloupy vedle sebe se vzepnuly nad moře a skýtaly tak místním obyvatelům epickou podívanou. Ta trvala asi pět minut, než se vodní smršť rozptýlila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při západu slunce na Filipínách byly spatřeny tři vodní sloupyVideo: AP

 
Článek

Okouzlující přírodní jev mohli spatřit 30. května večer obyvatelé filipínského ostrova Talim, který spadá do provincie Rizal, v 18 hodin místního času. Na záběr jsou vidět hned tři vodní sloupy táhnoucí se od tmavě šedého mraku k oceánu na obzoru.

Do Manily se po dvou měsících vrátil alkohol, místní slaví

Koktejl

Na zhruba pětiminutovou podívanou, než se sloupy rozptýlily, se seběhly podívat stovky místních obyvatel. „Byly tam tři vodní sloupy. Bylo to to nejúžasnější, co jsem kdy na moři viděl,“ popsal pro agenturu AP svůj zážitek zdejší rezident Ray Cruz.

Trojitý vodní sloup se zhruba po pěti minutách rozptýlil, během té doby se vzácný úkaz podařilo zachytit z celé řady vyhlídkových míst. „Západ slunce a k tomu tři vodní sloupy? Bylo to kouzelné,“ svěřila se další z přihlížejících Marie Sangová.

Pobřeží Filipín je ideální prostředí pro vznik vodních sloupů

Vodní smršť nebo také vodní sloup, je označení silného, sloupcovitého víru, který se vyskytuje nad vodní plochou a je spojen s mrakem typu cumulonimbus. Navzdory rozšířenému mýtu do sebe vodní smršť „nenasává“ vodu ani ji nezvedá do velkých výšek. Voda, ze které je trychtýř smrště složen, je tvořena lokálně kondenzací vodní páry. Vodní smršť je však schopná zvednout vodní hladinu v místě, kde se vody dotýká, až o jeden metr.

Tisíce medúz labong-labong se objevily u opuštěné pláže Corong Corong

Koktejl

Nejčastěji se vodní sloupy vyskytují v subtropických oblastech a mizí krátce poté, co přijdou do styku se zemí, nebo jakmile se tlak, který je tvoří, rozptýlí. Vlhké prostředí jihovýchodní Asie s prudkými bouřkami způsobenými rychlými změnami tlaku a teplot tak v pobřežních oblastech tvoří ideální prostředí pro vznik vodních sloupů.

Reklama

Výběr článků

Načítám