Hlavní obsah

Plánoval vyhnat Putina, teď sibiřský šaman opět táhne na Moskvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sibiřský šaman Alexandr Gabyšev oznámil nový pochod na Moskvu. Na cestu se hodlá vypravit z Jakutska v březnu a tentokrát chce jet na bílém koni. Informují o tom ruská média s odkazem na jeho proslov, který zveřejnil na serveru YouTube kanál Novosti Regionov (Novinky regionů).

Foto: Profimedia.cz

Šaman Gabyšev táhne ze Sibiře na Moskvu už po několikáté.

Článek

Gabyšev proslul záměrem vyhnat z Kremlu ruského prezidenta Vladimira Putina a nastolit vládu lidu. Jeho předchozí cesty přerušila policie a úřady ho nechaly i hospitalizovat na psychiatrii. Smysl nového pochodu Gabyšev nekonkretizoval.

Na videu, kde je nahrán pouze hlas, je popsán plán cesty. „Poputujeme přes celou Sibiř, dojdeme do oblasti Uralu a odtamtud už je to do Moskvy coby kamenem dohodil. Náš pochod bude rychlejší – já na koni, vy na technice,“ citovala ho internetová televize Dožď.

Gabyševovi stoupenci ho tentokrát mají doprovázet v automobilech, řekl agentuře Interfax Alexej Prjanišnikov z ruské organizace na ochranu lidských práv, který poskytoval Gabyševovi podporu v uplynulých letech.

Samozvaný sibiřský šaman se v roce 2019 vydal se svými stoupenci pěšky na 8000 kilometrů dlouhou cestu z Jakutska do Moskvy, aby z Kremlu „vyhnal Putina“ a „obnovil vládu lidu“. Policie ho na cestě zadržela a vrátila do Jakutska na východě Sibiře.

Na Sibiři zatkli šamana, který chtěl z Kremlu vyhnat Putina

Koktejl

V zimě téhož roku vyrazil do Moskvy znovu, uvedla agentura Interfax. Policie ho později opět zadržela a loni v květnu putoval do psychiatrické léčebny. Podle expertů státních úřadů je nepříčetný, lékaři ho označili za nebezpečného sobě i ostatním. Na konci července ho z léčebny propustili.

Šaman, který šel vyhnat Putina, skončil na psychiatrii

Svět

Ochránci lidských práv proti jeho držení v ústavu protestovali a tvrdili, že Rusko oživuje praxi sovětského režimu. Ten zavíral disidenty do psychiatrických léčeben, aby se zbavil svých kritiků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám